求升級建議

現有裝備
Intel Xeon e3-1230v3
Asus z97 pro gamer
Asus GTX 970
ADATA 8gb x2 2133
Transcend SSD 256 gb
Power Supply 850w

依家越用越慢,打GTA(只打GTA)越黎越窒,請問大家應該升級邊樣先可以順返呢?

預算最多5k 左右

Intel Core i5-9400F Tray  $1520
Gigabyte GA-Z390 Gaming SLI  DDR4 LGA-1151 ATX M/B  $1280
Corsair Vengeance LPX DDR4-2666MHz C16 2x8GB 16GB Kit  $940
Adata XPG SX8200 Pro 512GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD  $760
=$4500

請問如果只升級CPU + 底板 會有效果大嗎因為其他可留用

1. 遊戲會越行越慢,應該係有其它程式喺背景運行。
2. 你嘅系統玩GTA 5,應該係GPU先到達瓶頸。 換I5 9400大約只會有5個FPS嘅分別。反而換張RTX 2060,FPS差唔多會升成倍。

1. 遊戲會越行越慢,應該係有其它程式喺背景運行。
2. 你嘅系統玩GTA 5,應該係GPU先到達瓶頸。 換I5 9400 ...
4Degreez 發表於 2019-2-6 12:02

唔該師兄🙏

另外我發現原來我只係DDR3 800MHZ 咁樣又會唔會有影響??

唔該師兄🙏
另外我發現原來我只係DDR3 800MHZ 咁樣又會唔會有影響?? ...
malonenew1 發表於 2019-2-6 12:13

喺少於100個FPS嘅情況下,響會係微乎其微。

唔該師兄🙏

另外我發現原來我只係DDR3 800MHZ 咁樣又會唔會有影響?? ...
malonenew1 發表於 2019-2-6 12:13

DDR黎, 即係1600mhz

如果同一部機, 宜家FPS 低過之前, 睇睇係唔係過熱throttle

喺少於100個FPS嘅情況下,響會係微乎其微。
4Degreez 發表於 2019-2-6 12:57

另外請問師兄我用SONY A1 OLED 電視行4k 60p 玩GTA5  2060夠唔夠? 依家970行好吃力

GIGABYTE / 技嘉 RTX2070 GAMING 8GB GDDR6 OC Edition 三風扇顯示卡(GV-N2070GAMING OC-8GC) $4700

1. 換GPU嘅話,我建議你等多一個月。 因為Radeon 7聽日就要出喇,相信中低端GPU價格會有進一步調整。
2. 換CPU,我會建議換八核心(AMD R7、Intel i7)。 因為傳言:下一代嘅Xbox同Playstation都會使用8核心嘅晶片。 換言言之:新一代AAA遊戲好大機會會支援8核心嘅晶片喔。