想砌部超迷你機

想砌部超迷你機

原先用開NOTEBOOK, 但有番甘上下速度既機都要萬中, 而家想砌部超迷你台機代替, 大家有無好介紹?

想要I7, 最好係8系或9系

謝謝

想砌部超迷你機

原先用開NOTEBOOK, 但有番甘上下速度既機都要萬中, 而家想砌部超迷你台機代替, 大家有無好 ...
doubleshot 發表於 2019-2-22 10:10

用途,budget?

Asrock Deskmini 310 OK嗎?

via HKEPC Reader for Android

i7 唔配搭靚啲嘅顯示卡 不如降級 i5
因為 i7 熱到爆炸 塞唔入靚顯卡嘅 超細機箱 搞唔掂佢散熱
而塞得入靚顯卡嘅機箱 都有返咁上下體積
可能最細嘅機箱都唔夠滿足你最低要求

顯示卡? @呢方面我無乜用, 因為部機用途吾會以顯示卡為主

顯示卡? @呢方面我無乜用, 因為部機用途吾會以顯示卡為主
doubleshot 發表於 2019-2-24 02:09

咁就真係不如降級 i5,散熱壓力細好多。
如果係要煲盡個 CPU 做 迷你搵食工具,都唔係上 i7,而係上 i9/Xeon/AMD + customized 散熱系統。

要細首先考慮Deskmini 310 主板加機箱
如果您肯用es cpu
淘粒8700T es, 散熱一定冇問題

買部 NUC

要細首先考慮Deskmini 310 主板加機箱
如果您肯用es cpu
淘粒8700T es, 散熱一定冇問題 ...
killer699 發表於 2019-2-24 10:12

T 系列零舍慢好多,CPU-Z 單核 400 出頭,同四代或 Ryzen 1xxx 差唔多,反而 8400 8500 單核都有 470。

T 系列零舍慢好多,CPU-Z 單核 400 出頭,同四代或 Ryzen 1xxx 差唔多,反而 8400 8500 單核都有 470。 ...
MelonGx 發表於 2019-2-24 14:51

1. 淘ES版U夠平
2. 足以取代NOTEBOOK
3. 超迷你機, 8700T 25W TDP, 8400 65W TDP