超迷你ITX電競組合可行性

見到MSI出左部Trident X行i7 9700 CPU 加 2080顯示卡好吸引,但香港代理唔見有得賣,而且好似無Wifi。
https://news.xfastest.com/review/review-01/55497/msi-trident-x/

想自己砌部來打Anthem,唔知可唔可行亦怕會過熱死,大家俾下意見。
如果唔得廠機咁細部有咩選擇?

配置考慮:
1. 機箱細,CPU,火牛顯卡分開,熱力唔會互相影響
2. 底板要有wifi
3. 火牛SF先放得入,火牛扁平線亦比較易走線
4. 顯示卡要渦輪式抽風,將熱風真接抽出機外。

CPU: Intel Core i7-9700K
MB: Asus Rog-Strix Z390I-Gaming DDR4 LGA-1151 Mini-ITX M/B
RAM: ADATA XPG GAMMIX D10 16GB AX4U300038G16-DBG
Harddisk: Samsung 970 Evo 500GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD  
Display: INNO3D GeForce RTX 2080 TWIN X2
Power: SilverStone SX650-G
Case: Silverstone RVZ03
CPU cooler: CRYORIG C7 cu 或  Noctua NH-L12S
Case fan: Noctua NF-F12 PWM 120mm Case Fan x2

回復 1 #jacky912

9700K都好熱情,最起碼要240排或大雙塔先頂得順,你放入細itx機箱,搞唔掂

回復 jacky912
9700K都好熱情,最起碼要240排或大雙塔先頂得順,你放入細itx機箱,搞唔掂  ...
antonyhk 發表於 2019-2-27 11:34

唔超頻得嘅。
當然圖中呢個 HS 唔得,要換 Thermalright Silver Arrow 130。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主個配置
照住我張圖
機箱改 NCase M1 sfflab 台灣網購
散熱器改 Thermalright Silver Arrow 130 大陸網購 記得申請埋普通 12cm 風扇掛鉤
主機板改 ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/ac
(供電好過 ROG 好多,同埋唔會影響 Silver Arrow 130 安裝方向,而導致唔可以裝高身 RAM)
其他乜都唔駛改

我張圖
CPU Xeon E5 v4 / MB X99 ITX / RAM 16GB ECC
SSD Plextor NVMe + Sandisk 1.7TB
VGA 1080Ti
火牛 Corsair SF600
機箱 NCase M1
散熱 Dynatron T318(後來改咗貓頭鷹 D9DX for LGA2011v3 Narrow ILM)

人地Trident X隻CPU散熱目測好似用120mm x 25mm扇

CRYORIG C7 cu=92x15
Noctua NH-L12S =120x15
NT06-PRO= 120x20

建議您先搵一隻同人地廠機同級既散熱

而且120既下吹式落ITX,
有機會頂RAM, 您搵散熱時要留意尺寸

人地Trident X隻CPU散熱目測好似用120mm x 25mm扇

CRYORIG C7 cu=92x15
Noctua NH-L12S =120x15
NT06-PRO= ...
killer699 發表於 2019-2-27 12:08

下吹 最少都要 Cryorig C1 或 Thermalright AXP-200 起步
C7Cu 呢啲小玩具散 9700K Full load 180W 全部唔合格
我嗰個方案 如果有人覺得 Silver Arrow 130 購買唔方便
都可以用 貓頭鷹 D9L 雙風扇 + 機箱排氣口風扇 代替(總之一定要砌夠三風扇)

下吹 最少都要 Cryorig C1 或 Thermalright AXP-200 起步
呢啲小玩具散 9700K Full load 180W 全部唔合格
...
MelonGx 發表於 2019-2-27 12:12

係啊, 我就係話上面果D全部唔合格

不過樓主似乎係想要直立薄箱
隻箱一係用超薄120 AIO, 一係用下吹

您講果兩隻似乎唔錯

係啊, 我就係話上面果D全部唔合格

不過樓主似乎係想要直立薄箱
隻箱一係用超薄120 AIO, 一係用下吹

您 ...
killer699 發表於 2019-2-27 12:17

C1 貴到
AXP-200 做工差咗啲
兩隻都只支援 Corsair LPX 身高嘅 RAM
RVZ03 呢個結構上 9700K 都係水冷啦
C1 分分鐘要改厚扇 個溫度先會可以接受
但厚風扇會增高成隻 HS 去到 90mm
塞唔入 RVZ03 喇
所以風冷方案 一開頭我就勸樓主 改投 M1 機箱 上 135mm 以內細塔
BTW M1 都唔少人用 BeQuiet Dark Rock TF 或者貓頭鷹 C14 呢啲巨型下吹
亦都唔少人 M1 用 240 排

C1 貴到
AXP-200 做工差咗啲
兩隻都只支援 Corsair LPX 身高嘅 RAM
RVZ03 呢個結構上 9700K 都係水 ...
MelonGx 發表於 2019-2-27 12:23

最重要係下吹積熱問題...
薄既120AIO雖然散熱速度未必有140x13好
但至少熱風直接吹出, 長行唔會越焗越熱

多謝大家的回應,收到好多寶貴意見,
唔記得講,我唔會超頻。
類似RVZ03先夠細,NCase N1比較大,
但RVZ03用唔到水冷,風冷又有高度限制。
RVZ03最好的風冷選擇會是什麼?
另外我選RAM已經係low profile款式,希望唔會頂heat sink。