想砌部機 for 開 3-4個VM

砌機用途:
1. 用黎 3-4 個VM 包括Windows, Linux 或者 Docker ,應該會長開
2. 有時會做下Machine Learning / AI

BUDGET: $5000 -6000 (暫是不考慮GPU)

想砌機箱大細或類型:
細機 方便放下屋企

想買既硬件要求:
CPU RAM 都冇所謂
MB最好支持GPU 我遲下可以買插入去

開 3-4個VM 16GB應該勉强够用,唔够用再加2x8 16GB

Intel Core i7-8700 box  $2550
Msi B360M Mortar DDR4 LGA-1151 M.ATX M/B  $670
Corsair Vengeance LPX DDR4-2666MHz CL16 2x8GB 16GB Kit  $850
Adata XPG SX8200 Pro 512GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD  $710
Antec NX550 AN-PS-NX-550 550W 80Plus Bronze  $359
SilverStone SST-PS15B M.ATX Case  $288  
=$5427

開 3-4個VM 16GB應該勉强够用,唔够用再加2x8 16GB

Intel Core i7-8700 box  $2550
Msi B360M Mortar DDR4 ...
sport 發表於 2019-3-17 17:49

請問呢個list,換呢粒u 得唔得呀?

Intel Core i5-9400F box  $1370

Intel Core i5-9400F box  $1370
ryan822 發表於 2019-3-21 22:58

唔得! i5-9400F冇内顯,用i5-8400

ryan822 發表於 2019-3-21 22:58

當然得, 要自己加番張display 卡咁解姐

要行VM, 我覺得RAM 多緊要過CPU

CPU 可以有大把idle 時間, 但一開VM 就食住RAM 放唔走
無ram 果下限住限住重辛苦

小弟最近將架deskmini 310轉左做架ESXi 6.7我覺得4-5隻vm無乜問題,可以share個list比你

Asrock Deskmini 310
Intel i5-8600
Kingston 8GB SODIMM x2
Kingston UV400 240GB

想開多幾隻VM最好就32GB ram,cpu有budget可以買i7-8700,datastore我用NAS iSCSI,其餘我仲裝左隻舊2.5吋HDD同WD Black M2 2280 ssd for 原本的Win10 Pro
架機本來係black friday 果時平買返黎砌做文書機,好在用電少,我而家7x24開住

**睇漏左師兄想要PCIe,我呢架無

小弟最近將架deskmini 310轉左做架ESXi 6.7我覺得4-5隻vm無乜問題,可以share個list比你

Asrock D ...
thy030 發表於 2019-3-21 23:24

請問師兄BLACK FRIDAY 買左幾錢?

請問師兄BLACK FRIDAY 買左幾錢?
ryan822 發表於 2019-3-22 13:57

$7xx 定$8xx 往事只能回味

如果唔打機,用AMD 有冇問題?

如果唔打機,用AMD 有冇問題?
ryan822 發表於 2019-3-23 16:19

你VM係打算用邊套軟件
如果行純只係普通VM, 唔洗PCI-E passthgrough等特別野,AMD INTEL都冇咩大分別
AMD應該係最抵玩

VM:
RAM一定要多, SSD 一定要快,
CPU反而唔洗太快,因為你會發現大部份情況會用VM的情景, CPU都應該係度發夢
除非你個VM係愛黎做高負載工作吧,但家用應該好少見