小弟是新手...想問一下關於電腦的資訊..幾個月後才砌機

魚與熊掌不可兼得.....我也有上網看資料...心大心細....所以想問清楚一些.....
intel i5-9400F  vs  AMD Ryzen™ 5 2600  /  AMD Ryzen™ 7 2700
intel的優勢及缺點是什麼???  AMD的優勢及缺點是什麼?

如果AMD配合上底板..我上網看了有幾隻質素不錯 MSI B450M MORTAR  /  MSI B450M MORTAR TITANIUM
ASUS...價錢及質素上有什麼型號可以媲美??..

以及配上顯示卡GTX1660Ti / gtx1070 / rx570 /rx590 這些分別在哪裏? 哪個比較化算? amd的顯示卡閒置耗電時候耗電量高?

只是純粹討論一下

為什麼沒有人解答呢? 小弟真的是幾個月後砌機...所以學習一下~

建議你去系統组件區問。

5點半post, 過左幾個鐘ja, 你當D 人唔駛返工返學咩
講下你用電腦做咩先, 有咩需求.
幾個月後AMD出新U, 到時又唔同講法.

5點半post, 過左幾個鐘ja, 你當D 人唔駛返工返學咩
講下你用電腦做咩先, 有咩需求.
幾個月後AMD出新U, 到時 ...
GPW 發表於 2019-3-27 08:31 PM

係喎...唔好意思.....
部電腦主要最少 用六年.....上下網睇下片/電影/netflix  
假設不排除將來遇到喜歡的遊戲/可能會打機可能不會
心理上感覺...八核心會比較6核心快

係喎...唔好意思.....
部電腦主要最少 用六年.....上下網睇下片/電影/netflix  
假設不排除將來遇到喜歡的 ...
有無相生 發表於 2019-3-27 22:25

幾個月後AMD 3000系出,到時再諗,而家出有個優勢,比較平!

幾個月後AMD 3000系出,到時再諗,而家出有個優勢,比較平!
sport 發表於 2019-3-27 11:04 PM

多謝你的意見....~
AMD3000一出 到時2600/2700 到時店鋪為求清貨會減價可能更加平....AMD3000一出         估計不知道第一個月可能要食炒價 ~ 不知道有冇講錯?

多謝你的意見....~
AMD3000一出 到時2600/2700 到時店鋪為求清貨會減價可能更加平....AMD3000一出         ...
有無相生 發表於 2019-3-27 23:25

唔排除呢個可能性,你預8月到,要睇理評測同邊粒性價高。

唔排除呢個可能性,你預8月到,要睇理評測同邊粒性價高。
sport 發表於 2019-3-27 11:37 PM

我可能係五月至七月既時間之間砌機

我可能係五月至七月既時間之間砌機
有無相生 發表於 2019-3-27 23:56

到時先諗!