小弟是新手.....求平砌機List

如果想用以下呢個config
i5-8400
8gb ram
256 SSD
出dual monitor
最好細幾箱

請問最平可以幾多錢?

主要做d data analysis & calculation. (唔使打機)

另外,如果想轉i7-8700,performance 是否會差好多遠

感謝各位帥兄.....!!

如果你用內顯, 要留意主機板內顯接口是否可連接你的顯示器, 例如 D-Sub
i5-8400 6c6t 2.8GHz,9M Cache $15xx
i7-8700 6c12t 3.2GHz,12M Cache $25xx
https://cpu.userbenchmark.com/Co ... -i5-8400/3940vs3939

i7-8700 $1000 +15%, 還要換掉原裝散熱再加 $350
唔打機應該感覺不到兩者分別, 就算打機, youtube 睇片都顯示兩者分別不大,
最多 i7-8700 多 5 個 FPS, i7-8700 熱很多

何苦俾多 $1400 蚊
i5-8400 cp 值高

唔極致畫面打機,唔剪片,唔壓片,唔執相,唔玩打機直播真係唔洗用到8700(當然8400都做以上工作只係慢D)。8400又凉裝细箱比較好用8700熱好多要買個散熱器(原裝果個好陽春)又會增加裝组成本。依家Ram平緊係裝夠16G B. 而家咁平唔裝多啲 更待何時呀 。依家底板都支援雙mon

2選1
Intel Core i5-8400 box  $1500
Intel Core i7-8700 box  $2530

ASRock B365M Pro 4 DDR4 LGA-1151 M.ATX M/B  $640
Corsair Vengeance LPX DDR4-2666MHz CL16 2x8GB 16GB Kit  $850
Adata XPG SX8200 Pro 512GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD  $700
Antec NX550 550W 80Plus Bronze  $359
SilverStone SST-PS15B M.ATX Case  $288
i5-8400 =$4337 - i7-8700 =$5367

如果你用內顯, 要留意主機板內顯接口是否可連接你的顯示器, 例如 D-Sub
i5-8400 6c6t 2.8GHz,9M Cache $15x ...
kong3883 發表於 2019-3-30 10:32

多謝師兄
應該i5-8400 都夠用....

唔極致畫面打機,唔剪片,唔壓片,唔執相,唔玩打機直播真係唔洗用到8700(當然8400都做以上工作只係慢D)。8 ...
gigabyte 發表於 2019-3-30 10:36

多謝師兄,
應該都會加到16gb ram

2選1
Intel Core i5-8400 box  $1500
Intel Core i7-8700 box  $2530

ASRock B365M Pro 4 DDR4 LGA-1151 M ...
sport 發表於 2019-3-30 10:59

多謝師兄,好有用既資料!!
睇budget 應該都係會揀i5-8400

請問呢個config,係唔係要另外買張M.2既AC WIFI card?

多謝師兄,好有用既資料!!
睇budget 應該都係會揀i5-8400

請問呢個config,係唔係要另外買張M.2既AC W ...
ryan822 發表於 2019-3-30 11:22

係!塊板冇AC WIFI

多謝師兄,
應該都會加到16gb ram
ryan822 發表於 2019-3-30 11:16

建議樓主餐單加多個HDD,ssd玩忽然死亡係無徵兆將做好文件放落去安心好多

$1400 蚊夠你直上 32G ram, 玩 RamDisk 還可以買多個 MX500 裝 program