求砌機list,budget 5K(己有顯卡)

請各位師兄指教下,幫我睇下個list好唔好,THX````
主要打機,photoshop,模擬器3-4開
本身有張display card gtx1060 6gb,所以唔洗買
黃金砌機sales比左個list我如下(有些產品不知牌子):
i5-9400F $1400
ASUS H310M $550
SSD 240GB $450
OCPC 8GB X2 DDR4 2666MHz $890
Antec neo650 650w ATX Power $500
240雙排水冷 $450
ATX CASE $350
Windows 10 Pro OEM $1000
TOTAL:5590
個LIST好唔好哦?因為我真系新手,望各位幫幫忙,唔該晒

個正版win10好肉痛T_T,唔知有無方法可以慳番D呢?

模擬器連開幾個,執相都好食ram如果有 budget建議加到32GB(16GBX2)而且H310只有2條ram槽依家插滿晒如果都唔夠用都無得再加  。9400F熱量可以唔洗用到水冷用小型塔式就得(淘寶大把好選擇)或者可以去買個全新以前i5原裝銅芯散熱器對9400F都足夠散熱,慳番D錢可以用來加ram。如果用h310建議用華碩H310M-E R 2.0($450)因為有條M2槽 可以有日轉用m2 ssd(依家1TB my ssd都係$888)而且佢嘅擺位吸唔到顯示卡的廢熱。其他都好好我無意見

火牛建議改用ANTEC NX550 AN-PS-NX-550 550W 80Plus Bronze 火牛        $359(以下旺電價)

Ram建議改用Kingston DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram KCP426NS8/8  2條  合共$730

SSD建議改用Crucial MX500 250GB CT250MX500SSD1 2.5" SATA 3   $350

回覆 3# gigabyte
多謝師兄回覆,唔知你個小型塔式散熱,系咪只系for cpu?因我見佢個水冷式系包埋display card,所以我覺得幾好,同埋想問下我其實有隻2年前買落火牛系antec 550w銅牌,唔知推唔推到部新機,可唔可以照用到唔洗買新的呢?

回覆 2# gigabyte
佢list既OCPC ram其實ok嗎?因我見好似無咩人講呢個牌子,今日去黃金有間直頭話呢個牌子系幾年前先有,而家無人用架啦,但有間又話呢個牌子先系最好,系專for打機用的,都唔知邊個先系真......

我講果D當然係for cpu用。隻牛12A輸出有幾多A?

回覆  gigabyte
佢list既OCPC ram其實ok嗎?因我見好似無咩人講呢個牌子,今日去黃金有間直頭話呢個牌子系幾 ...
rick425 發表於 2019-4-5 23:05

佢可能呃你唔熟。分分鐘係幾年前倉底貨代理都唔知重係唔係代理保養佢。唔好搏買大牌子無衰

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1299       
ASUS 華碩 PRIME B365M-A B365,DDR-4,LGA1151,Dual M.2 Slots,USB3.1 Type-C,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 605       
ADATA AX4U300038G16-DR80 Pair SPECTRIX D80 RGB DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) Liquid-Cooled RGB Ram        HK$ 980       
Samsung 500GB 970 EVO Plus M.2 2280 MZ-V7S500BW PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟        HK$ 860       
CORSAIR RM550X-2 (Full Modular 全模組) 550W 80Plus Gold CP-9020177-UK 火牛        HK$ 738       
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB Liquid CPU Cooler 水冷散熱器(MLX-D24M-A20PC-R1)        HK$ 699       
總數:        HK$ 5181
Case自己睇

回覆 6# gigabyte

拆開機箱只見佢寫住550w,系邊度有得睇>?

回覆  gigabyte

拆開機箱只見佢寫住550w,系邊度有得睇>?
rick425 發表於 2019-4-5 23:28

每隻火牛都有塊水牌上面有寫3.3V 5V 12V輸出幾多A