大約8000打機list

出面見到有差唔多既POST 但唔想騎劫

BUDGET:~$8000
砌機用途:
打機(主要ow, 次要anthem, division 2,cso)
有144Hz mon
想砌機箱&MB類型:ATX
顯示卡打算買: RTX 2060

請問以下既list有冇問題:
CPU
- Intel® Core™ CoffeeLake i5-9400F 2.9GHz 9M Cache 6 Core 6 Thread LGA1151        $1320
主機板
- ASUS TUF Z370-PLUS GAMING II ATX        $950
顯示卡
- MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G GDDR6 $3250       
RAM
- G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram        $348
- G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram        $348
火牛
- Antec Neo Eco TUF 550W 80 Plus Bronze        $499       
SSD
- Adata SX6000 Lite 1TB $888
機箱
- Antec DP501 RGB Tempered Glass ATX - Black $399       
散熱
- ARCTIC P12 PWM PST - 120mm Pressure-optimised Case Fan 高風壓 $78

Total:~$8160

因為9400F冇得超頻, Z板都好似冇用, 所以都見有人建議用 B365 Pro4
但又有人話Z板點都好過B, 同埋將來想UPGRADE都唔洗煩
所以都想請教一下呢個問題

唔該各位

如果你將來會升級用K版U或i7咁依家砌Z370 預留一個升級嘅準備都冇錯。ram建議你買3000MHZ反正價錢唔差得多。都時升级唔洗再買多次ram

建議買個cpu散熱器。原装果個效能好陽春想簡單D以前i5銅芯散熱器都ok

如果你將來會升級用K版U或i7咁依家砌Z370 預留一個升級嘅準備都冇錯。ram建議你買3000MHZ反正價錢唔差得多 ...
gigabyte 發表於 2019-4-7 14:18

多謝你意見,

我一開始都有諗2666 vs 3000
但爬咗陣文同睇片 https://www.youtube.com/watch?v=q2J6wgml3eg
雖然UPGRADE只差~$150, 其實分別係咪好少? Thanks!

如果用9400F分别係好少。但換咗K版U超埋頻就有分別
https://youtu.be/-m692eBH2Jw

如果用9400F分别係好少。但換咗K版U超埋頻就有分別
gigabyte 發表於 2019-4-7 14:48

學到野! thanks

學到野! thanks
rhinitis0707 發表於 2019-4-7 14:55

唔好咁講大家 研究研究

建議買個cpu散熱器。原装果個效能好陽春想簡單D以前i5銅芯散熱器都ok
gigabyte 發表於 2019-4-7 14:44

唔好意思, 唔係太熟CPU cooler
想問有邊個普通平平地可以推介?

唔好意思, 唔係太熟CPU cooler
想問有邊個普通平平地可以推介?
rhinitis0707 發表於 2019-4-7 15:03

我懒啊唔洗用工具又容易安裝依家用緊超頻3https://m.intl.taobao.com/detail ... Stamp=1554609055543
唔想煩可以買個 以前i5 銅芯散熱器都可以反正9400唔算好熱都夠啦

我懒啊唔洗用工具又容易安裝依家用緊超頻3
唔想煩可以買個 以前i5 銅芯散熱器都可以反正9400唔算好熱 ...
gigabyte 發表於 2019-4-7 15:09

好, 唔該晒!!