請問而家砌HTPC係咪己經OUT啦?

我想砌部HTPC,但又好似唔見太多人玩,
好似都直接買部網絡播放器睇片,
又或者用手機上網睇,係咪呀?

我睇中左呢兩部機箱,未知用邊個比較好,香港有影音店代訂,都幾貴!
呢部M10

有imon系統顯示面板,
不過就前面無USB插位,要由後面插延長線出來,
而個碟機按掣又好似唔係咁多機係右邊,
入碟式光碟機個出碟掣好似係左邊多,是不是?不容易買到?
有槽可以加顯示卡,但而家CPU都有不錯顯示能力啦。

呢部MM100

有imon soundgraph搖控開關。​
沒有顯示面板,但前面有USB插位,
而過光碟機就無掣,想出翻隻碟要用電腦控掣,會唔會唔係咁好用?
同樣有槽可以加顯示卡,但而家CPU都有不錯顯示能力,要加卡嗎?

你地覺得邊個好呢?

我打算用Linux做OS,想過用mythtv,但係我又唔係咁識電腦及linux,
所以試過搞唔掂,所以或者用ubuntu算啦。

咁下面我想大家建議一下買咩材料來砌呢?我是直接駁電視的。
我要求就係要能應付4K,以及一部HTPC應該做到嘅嘢,
之前用windows時都加埋TV card,做睇電視/錄影以及聽收音機,
但發覺根本唔會用來睇電視,因為部腦都直接駁住部電視,
想睇電視直接開電視仲方便,又唔會用來錄影,上網睇翻就得,
收音機上網聽又得。
其實我仲有支USB TV card,可以裝埋,只係無linux driver。
而顯視卡係咪可有可無?
而家砌一部HTPC除左上可以上網睇劇可以在大屏幕睇,
可以播file,播下藍光碟,我都唔知仲可以要求佢可以做咩!
其實係咪買部迷你電腦用就算?
你地比啲意見我啦。

唔該。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# finfin

正板4k bd定ISO?
有4k HDR mon?

回覆  finfin

正板4k bd定ISO?
有4k HDR mon?
t19922006 發表於 2019-7-22 11:41

兩樣都會有呀。
至於芒,我是直接駁電視的。

兩樣都會有呀。
至於芒,我是直接駁電視的。
finfin 發表於 2019-7-22 11:55

電視4K HDR?

電視4K HDR?
t19922006 發表於 2019-7-22 11:57

將會換。

回覆 5# finfin

i5-94001499
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX/ac1320
2X ADATA 8GB Premier AD4U266638G19-S DDR4 2666MHz (1x8GB) Ram530
SilverStone ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze409
Buffalo BRUHD-PU3-BK Ultra HD1400
SilverStone SST-SG13B350
Powerdvd 19 Ultra799

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2465997&page=1

所以都係買部4K藍光機方便
OPPO UDP-203/Pioneer UDP-LX500, 有JB版,放到4K ISO
Pioneer UDP-LX500 (JB) $7660

回覆  finfin

所以都係買部4K藍光機方便

t19922006 發表於 2019-7-22 12:39

點解呢?
你比個列表都係6千幾,而你講部藍光機都過七千喎,只係播碟,
仲未可以上網睇片以及睇file添喎。

同意

回覆 7# finfin

唔好買7000 幾既藍光機啦, 以下呢部2000 頭
UBP-X700

用電腦播碟吃力不討好
電腦就做返電腦野, 你既用途平平地砌部算啦
仲有, 用大電視做電腦mon 係自殘雙眼
同樣地電腦mon 都係唔岩做電視用途的

回覆  finfin

用大電視做電腦mon 係自殘雙眼
marcochl 發表於 2019-7-22 23:11

點解呢?對視力有影響?
用大電視睇網上串流片舒服好多喎。
而且HTPC唔駁電視,唔通駁番電腦芒來睇呀?
HTPC原意唔係影音器材之一咩?如果又要分開,
睇呢樣用電視,睇果樣用電腦,咪兩頭走?
而且電腦仲只係一個人影院,多個人睇都唔方便。