想upgrade(5000內最好)

機唔係手所以唔太記得全部spec
cpu: i5-4xxx(好似係)
顯卡:asus gtx 960 4gb
Ram: kingston 8gb
底板:asus H97M-E
機箱:matx size
打機成日都要開低都會lag,有人建議我全部重買,但有冇喲野係keep得?
同埋比如買新顯卡,個機箱會唔會放唔落.
如果筆直請建議一個唔好太貴既,足夠打機唔lag就ok了,thanks all.

而家9代,4代係時候要換,得8GB ram又唔够ram
GTX-1660 快 GTX-960 >102%

Intel Core i5-9400F box  $1113
ASRock B365M Pro4 DDR4 LGA-1151 M.ATX M/B  $550
Adata XPG Gammix D10 DDR4-3000MHz CL16 2x8GB 16GB Kit  $620
Zotac Gaming GTX1660 AMP Edition 6GB GDDR5  $1870「SE」
Adata XPG SX6000 Lite 512GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD   $480
Antec NX550 550W 80Plus Bronze  $360「SE」
Antec VSK-10 Silent M.ATX Case  $280
Scythe STB120 12cm CPU Cooler  $199 「SE」
=$5472

全部重買
gtx960唔夠快

全部重買
gtx960唔夠快
131213 發表於 2019-9-4 11:38

U 慢 / ram 少 / 960又唔快

回覆 2# sport
sorry唔係好識,但如果我之前買既火牛都已經係550W,係咪唔洗買,定有分版本咁?

係到唔該曬兩位ching先

回覆  sport
sorry唔係好識,但如果我之前買既火牛都已經係550W,係咪唔洗買,定有分版本咁? ...
samuel110 發表於 2019-9-4 11:45

你隻係咩550W火牛,有冇圖?

回覆  sport
sorry唔係好識,但如果我之前買既火牛都已經係550W,係咪唔洗買,定有分版本咁? ...
samuel110 發表於 2019-9-4 11:45

唔洗sorry,冇圖冇model冇得討論...
550W都有好多隻

回覆 7# sport
唔太記得要返去check一check, btw 想問其實cpu會唔會直接上i7?有冇邊隻性價比好

回覆  sport
唔太記得要返去check一check, btw 想問其實cpu會唔會直接上i7?有冇邊隻性價比好 ...
samuel110 發表於 2019-9-4 12:00

得5k budget 點上 i7
講性價比,i5-9400F 最高,板又平
9400F 快 4460 >54%