想整粒200GE比小朋友用, 求A320底板推薦

由於廳部陳年主機FX5000+785G+4gb DDR2實在冇心冇力
有Sata2 SSD都冇用, 裝埋個win10 Lag到上網都卡卡下
所以想平平整粒200GE比小朋友用,
務求最平靚正升級舊機裝返win10
求A320底板推薦

舊有硬件
450w牛
M5P 128gb ssd
gts250 - - - 更正: 原來張卡係 七彩虹GTS 450雷暴鲨

THX

AMD Ryzen 3 3200G Vega 8  $750
ASRock A320M-HDV R4.0  $315

GTS250....不如買粒3200G好過

AMD Ryzen 3 3200G Vega 8  $750
sport 發表於 2020-4-17 17:44

thx sport兄
但我應該未必上3200g了
因為我買粒200ge係貪佢平
大約$215去汁一粒散片
ram同板就打算香港買算

GTS250....不如買粒3200G好過
Dcup 發表於 2020-4-17 19:52

其實我廳部機升級都係打算比小朋友做下小學功課
print下野, 上下網睇片咁
所以無論200ge既vega 3定gts250
我諗都應該夠用
因為依家部機上左win10得4gb ram
真係唔可以正常運作, 而塊板又只可加到ddr2 4gb x2
所以我咪打算要最平價錢咁去升級比屋企個小朋友去用

thx sport兄
但我應該未必上3200g了
因為我買粒200ge係貪佢平
大約$215去汁一粒散片
ram同板就打算香港買 ...
4400 發表於 2020-4-17 21:45

GTS-250 快 Vega-3 >47%
Vega-8 快 GTS-250 >55%
200GE 2C / 4T Vega-3
3200G 4C / 8T Vega-8

200GE 散裝  $215
ADATA Premier DDR4-2666MHz 4GB x2  $306

GTS-250 快 Vega-3 >47%
Vega-8 快 GTS-250 >55%
200GE 2C / 4T Vega-3
3200G 4C / 8T Vega-8

200GE 散裝 ...
sport 發表於 2020-4-17 22:03

ram方面我本身打算買D10 3200 8gbx2
定係你覺得其實8gb都夠呢?
thx sport兄

由於廳部陳年主機FX5000+785G+4gb DDR2實在冇心冇力
有Sata2 SSD都冇用, 裝埋個win10 Lag到上網都卡卡下
所 ...
4400 發表於 2020-4-17 16:35

ASUS A320m-k 或者A300 desk mini (無pcie x16)都幾好

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

a320m 求其一塊都ok,有平買平,
最好買有m.2位嘅第日方便升級

你放廳用200ge vega3算啦,省電過gts250多多聲

AsRock A320M-HDV HKD 299
support M.2