大約$10-12k budget,求介紹和指點

因為我預算1萬-1萬2蚊左右,我長期唔熄電腦
因為有啲古老ONLINEGAME要長期掛機,
同埋都會開下模擬器玩下手機GAME及有時都會玩下類似食雞果啲槍GAME
因為我長期唔熄機關係,所以請問係咪應該選擇風冷會比較好,
同埋因為我期唔熄機關係,希望啲產品就算有RGB都可以手動熄,唔該哂

因為我本身唔太識,我都係上網爬完文,暫時對張LIST淨係得呢啲頭緒
所以要麻煩各位幫手指點一下,感謝

中央處理器: AMD Ryzen 7 3700X 8核16線程 Box

主機板: ASUS 華碩 TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) Micro-ATX 主機板

RAM: G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600 16GB (2x8GB) (F4-3600C16D-16GTZNC)
           (求指點,因為我爬過文睇過淨係知要DDR4 3600 MHz,唔知邊隻好,我搵呢隻都係純粹外表較好)

SSD: Samsung 三星 970 EVO Plus 500GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
           (網上見人介紹,唔知啱唔啱,都希望各位師兄指點下)

CASE: be quiet! PURE BASE 500 WINDOW - Black
            Phanteks ECLIPSE P300 TG - Black (諗住2選1,麻煩各位師兄幫手睇下眼)

顯卡: 唔知2060S定2070S好

電源: (希望可以介紹返金牌火牛650/750W,因為我長期唔熄機,希望可以隻牛穩定啲,我上網見人介紹都係
           FSP/Seasonic這兩個牌子,唔知品質如何?)

風冷: Noctua 貓頭鷹 NH-D15 chromax.black 風冷散熱器

我已經盡左能力上網爬文,希望各位可以幫幫手睇下可以點執,指點一下,麻煩哂

今日旺電價
AMD Ryzen 7 3700X  $2400

MSI MAG B550M Mortar WiFi DDR4 AM4 M.ATX M/B  $1299

G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600MHz CL16 2x16GB 32GB Kit  $1630

Gigabyte RTX2070 Super Gaming OC 8GB GDDR6  $4250

Transcend 220S 1TB Gen3 M.2 2280 NVMe 1.3 SSD  $939

Antec HCG-650 High Current Gamer 650W 80Plus Gold Full Modular  $690

Be quiet BGW34 Pure Base 500 Window Black ATX Case  $599

Be quiet BK021 Dark Rock 4 CPU Fan  $549

=$12356

回覆 2# sport

無知一問 呢個M.2 有咩特別 我上網望過 資料唔多

回覆  sport

無知一問 呢個M.2 有咩特別 我上網望過 資料唔多
s0UL 發表於 2020-6-23 00:01

性價高,性能唔差,又冇投訴,1TB「R: 3400MB/s,W: 2800MB/s」
ADATA XPG SX8200 Pro 1TB,年頭換咗大陸紫光Nand之後,d人就話出事有問題,
又講唔出有咩問題,總之用大陸紫光就有問題

如唔放心改用性價低,Samsung 970 Evo Plus,500GB $830,1TB $1550

回覆 4# sport

好 唔該哂

點解唔用gigabyte隻1T Gen4?

點解唔用gigabyte隻1T Gen4?
fkjohnny 發表於 2020-6-25 00:40

唔够budget

其實我都有諗過用PCie 4.0果啲M.2 但係又好似貴左小小 我都有上網爬過文
寫入輸出速度又係快好多,但我又唔知自己需唔需要

上網睇過有幾隻
Corsair Force Series™️ MP600 500GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
GIGABYTE AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB
Seagate FireCuda 520 1TB 3D M.2 NVMe 1.3 PCIe 4.0 x4 SSD

我見網上面好多人推Corsair,但我又唔知自己用唔用得著

上網睇過有幾隻
Corsair Force Series™️ MP600 500GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
GIGABYTE AORUS N ...
s0UL 發表於 2020-6-25 22:40

而家PCIe 4.0全部都係用Phison E16 Controller,性能上根本就差不多
當然買性價比高GIGABYTE AORUS 1TB  $1499