新機5600x砌完打機不停Crash

小弟最近砌左部新機, spec 如下

5600x
crucial 3200  DDR4 8G X4
MSI Mortar b550 wifi
hdd: sabert rocket 4 1TB, Seagate 7200 4tb
display: msi 1060 oc (等緊新卡到)
fan: fuma2
mon: asus vq289q (新卡到前行緊1080)

暫時diriver都全部更到最新, 打機係咁狂crash, 有時部機平常用都會無啦啦freeze輕機要force rebot
求大佬們指點下係咩問題

Try increase DRAM voltage

你都試過唔得,即係有問題!
sport 發表於 2021-1-3 17:04

明白
唔該曬咁多位既熱心解答!

即係條RAM係壞既? crash係因為佢本身有問題?
DMK 發表於 2021-1-3 17:02

你都試過唔得,即係有問題!

唔過7日返舖,過7日上代理
sport 發表於 2021-1-3 16:49

即係條RAM係壞既? crash係因為佢本身有問題?

由於唔OC行Default都係咁crash, 所以我試左行memtest86, 其中一條出左error report (如下)
想問咁樣條ram係 ...
DMK 發表於 2021-1-3 16:26

唔過7日返舖,過7日上代理

由於唔OC行Default都係咁crash, 所以我試左行memtest86, 其中一條出左error report (如下)
想問咁樣條ram係咪可以叫有問題可以退?

要換2條16G

oc ram 其實你睇番 超頻領域區(應該係呢個貼都貼過去)
就知8gx4 就算一盒過,都唔一定上到標個頻,amd呢方面係咁上下
(你仲要唔係原生一盒4條,仲要無係板個list)

仲要講緊試自動既xmp再調上去...
你咁試不如試msi自己內置個memory try it
電同cl由高d既開始試,得先慢慢試番同頻既低d cl 個d

先行 3200 睇下有冇問題. 想超上3600 唔係咁易,尤其係4x8GB
wkkenneth 發表於 2021-1-2 14:46

4條行3200都係咁freeze