新機5600x砌完打機不停Crash

小弟最近砌左部新機, spec 如下

5600x
crucial 3200  DDR4 8G X4
MSI Mortar b550 wifi
hdd: sabert rocket 4 1TB, Seagate 7200 4tb
display: msi 1060 oc (等緊新卡到)
fan: fuma2
mon: asus vq289q (新卡到前行緊1080)

暫時diriver都全部更到最新, 打機係咁狂crash, 有時部機平常用都會無啦啦freeze輕機要force rebot
求大佬們指點下係咩問題

有冇Update最新Bios?
sport 發表於 2021-1-2 13:18

板好似UP左了

條ram set左乜?
manhoi 發表於 2021-1-2 13:42

xmp profile set左3600

試吓插住兩條ram先
Lightersiu 發表於 2021-1-2 13:16

即係ram有問題?

回覆 9# sport

似係超左 ram 問題, 試下行返 3200 先
wkkenneth 發表於 2021-1-2 14:29

即係條RAM超唔起? 因為唔多熟OC 野
佢寫3200 本身入機時都係得2666, 要XMP先整番3200
見呢條o的人話3600正常都上到就就整左3600

先行 3200 睇下有冇問題. 想超上3600 唔係咁易,尤其係4x8GB
wkkenneth 發表於 2021-1-2 14:46

我用呢隻呀
https://www.amazon.com/Crucial-B ... amp;sr=8-3&th=1

呢2條用E-Die 應該輕鬆上3600mhz,都係試咗插2條試吓!
sport 發表於 2021-1-2 16:46

試緊插2條一陣似乎未見有CRASH/ Freeze問題. 目前係set 3600

想問點解4條一齊行會有問題? 點樣試邊條唔夾? (要用memtest86?)
咁買左4條咪曬左2條

先行 3200 睇下有冇問題. 想超上3600 唔係咁易,尤其係4x8GB
wkkenneth 發表於 2021-1-2 14:46

4條行3200都係咁freeze

由於唔OC行Default都係咁crash, 所以我試左行memtest86, 其中一條出左error report (如下)
想問咁樣條ram係咪可以叫有問題可以退?