砌黎玩 2K GAME 咁樣配搭OK嗎?

玩高效畫質 FPS GAME 有冇地方不足需要改進??

或者個配搭有問題

原本打算出ASUS 3070TI,但無奈地冇貨又截訂,所以揀呢張3080

THX

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無咩問題
HDD可以揀隻7200rpm,load資料快D

如果有限budget
隻SSD我寧願揀Gen3 NVME SSD 2TB,裝得多D game

玩高效畫質 FPS GAME 有冇地方不足需要改進??

或者個配搭有問題

原本打算出ASUS 3070TI,但無奈地冇貨又截 ...
derrickylw 發表於 2021-8-26 16:08

呢張3080咁平,因為係公版,唔係好野

呢張3080咁平,因為係公版,唔係好野
longtimenoc 發表於 2021-8-26 22:23

佢係GALAX 個隻3080 SG 1 CLICK

有時真係無計...又唔接訂...剩係得啲只限砌機既卡揀

無咩問題
HDD可以揀隻7200rpm,load資料快D

如果有限budget
隻SSD我寧願揀Gen3 NVME SSD 2TB,裝得多D gam ...
Odda 發表於 2021-8-26 22:10
\

謝意見...

不過上網睇又話有GEN4 就買GEN4     所以先揀呢隻...

我又唔係好熟....究竟差幾多

\

謝意見...

不過上網睇又話有GEN4 就買GEN4     所以先揀呢隻...

我又唔係好熟....究竟差幾多 ...
derrickylw 發表於 2021-8-27 18:49

Depends on game, the more demanding on GPU, the lesser importance on SSD

SSD contributes more in 1080P gaming
2K and 4K rely more on GPU