想玩下After Effects, $7000-$8000 :kiss:

舊機壞了, 想砌部新機預$7000-$8000 筆直

使用習慣為:
50% 打機,
25% 執相,
15% 剪片4K,
10% After Effects

打機中階夠, 唔追求好靚, 唔LAG好滿足
最近開始學人掂下AE, 都係唔係高階, 只係上網搵D templates 修修改改,

https://youtu.be/mbWFEITNLL4
睇左呢條片講影響AE表現既硬件如下
1. RAM 越高 preview 同 output 越快越順
2. CPU 計算, AE大部分時間都用緊一個核心, 多核睇黎無大優勢
3. Nvidia 顯卡 GPU 會有D幫助

跪求各位師兄出招, 小弟電腦硬件白痴, 真係唔識野的
點樣平衡配置最好, 求大家指教
以上要求同內容有咩不足, 多多包容

7,8千? 咪玩啦

$7959
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用手機執把喇,epc人,文書機都15000以上

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

$7651
raylee 發表於 2021-9-12 21:53

呢張 list, 應該達唔到樓主的要求

呢張 list, 機都開唔到
x37 發表於 2021-9-12 22:45

要15000以上機先開到

呢張 list, 應該達唔到樓主的要求
x37 發表於 2021-9-12 22:45

樓主的筆直都應該達唔到要求
ideally
vga: 3080
ram: 64gb

淨係見到8k budget剪4k片已經唔使睇

礦難時期都唔夠budget,更何況而家?

7,8千? 咪玩啦
x37 發表於 2021-9-12 21:46

Sor, 各位, 我真係電腦白痴
請問若想剪4K VIDEO, 應該要預幾多筆直

$7959
raylee 發表於 2021-9-12 21:53

唔該師兄