回覆  Yucie

收到, 係咪換700W好?  還是更大FOR日後升級@@?  唔該晒師兄
eddy310 發表於 2021-9-15 01:06

買大D 日後可以用返, (除左INTEL 話要換火牛標準)
而家D CPU 都閒閒地用你100W , 買750W 以上比較日後可以用得返. 而且果D 3080 3090 D 人都用1000W 牛羅, 買大無死
而且買一個靚牛都可以用10年..... 我用緊隻COOLER MASTER 牛都8 年羅......
你買隻大牛, 留返5 年後用都用到

給你參考: 【心得】為什麼NV 3080、3090要大一點的電源瓦數

↓一個唔足POWER 既牛, 插落新機, 火牛爆炸, 全機GG

買大D 日後可以用返, (除左INTEL 話要換火牛標準)
而家D CPU 都閒閒地用你100W , 買750W 以上比較日後可 ...
Yucie 發表於 2021-9-15 01:24

明白,唔該晒,買返去自己換應該攪得掂掛????

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

明白,唔該晒,買返去自己換應該攪得掂掛????

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
eddy310 發表於 2021-9-15 10:55

買模組牛

可以自己插有需要既線, 減少電線阻礙, 不過貴D
人人動手能力唔同, 我唔敢講容唔容易, 不過基本順返D 線插應該無事

電腦配置如下:

Intel i5 9400F
Asus B365F Gaming Mother Board
16GB DDR 4 3200hz Ram x 2
RTX 3060TI
P ...
eddy310 發表於 2021-9-14 23:14

wait for 12th Gen

回覆 14# raylee

好似話10月出?到時係咪ram都要換?

回覆  raylee

好似話10月出?到時係咪ram都要換?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
eddy310 發表於 2021-9-15 12:38

你BUDGET 5K 唔洗林.
DDR 5 RAM 一出貴到飛起, 仲有CPU 底版.
除非你打算皮幾野換,. 咁就唔同講法

回覆 13# Yucie

Ok thx ching

最終買左個antec hcg 850w用住先

Thx

1.   5K BUDGET 買唔到RTX 3060TI, 而家香港炒價砌機一齊買, 剩係張卡都要5K 打上(仲要睇牌子)
2.   你隻 ...
Yucie 發表於 2021-9-14 23:36

師兄, 你個檢測LINK都唔係人地個LIST

Core i5-9400F
RTX 3060 Ti
4GB 3200MHz
1080p ultra

對比
Core i9-10900K
RTX 3060 Ti
32GB 3800MHz
1080p ultra
有乜意義?

電腦配置如下:

Intel i5 9400F
Asus B365F Gaming Mother Board
16GB DDR 4 3200hz Ram x 2
RTX 3060TI
P ...
eddy310 發表於 2021-9-14 23:14

換左做Core i5-11400效能都係差唔多
反而換左做9700k 有顯著提升
https://www.cpuagent.com/build-c ... 200-vs-3200-vs-3200