舊機升級問題!!??

電腦配置如下:

Intel i5 9400F
Asus B365F Gaming Mother Board
16GB DDR 4 3200hz Ram x 2
RTX 3060TI
PSU NeoECO GOLD ZEN 600W

請問如果轉11代intel分別會唔會好大?  主要都係打機+文書, 想玩黎緊新出果隻new world.
麻煩師兄比意見?  budget 5K左右.

電腦配置如下:

Intel i5 9400F
Asus B365F Gaming Mother Board
16GB DDR 4 3200hz Ram x 2
RTX 3060TI
P ...
eddy310 發表於 2021-9-14 23:14

1.   5K BUDGET 買唔到RTX 3060TI, 而家香港炒價砌機一齊買, 剩係張卡都要5K 打上(仲要睇牌子)
2.   你隻牛用600W, 如果要行3060TI 唔夠力, 最好買700W 以上
3.   9 代CPU 同11 代CPU (6C6T 同6C12T) 已經差好多 比較LINK
4.   如果3060TI  用INTEL 9400F, CPU BOTTLENECK  檢測LINK

1.   5K BUDGET 買唔到RTX 3060TI, 而家香港炒價砌機一齊買, 剩係張卡都要5K 打上(仲要睇牌子)
2.   你隻 ...
Yucie 發表於 2021-9-14 23:36

佢自己打果套係唔係佢自己而家用緊套舊LIST...

回覆 2# Yucie

我而家用緊3060TI 架喇, 即係I5 9400F浪費左張DISPLAY CARD?
如果升11代INTEL, 洗唔洗換埋牛?  Thanks!

回覆 3# 口o口

係呀, 我打出黎果個LIST係現時用緊的.

佢自己打果套係唔係佢自己而家用緊套舊LIST...
口o口 發表於 2021-9-14 23:39

如果佢部舊機係9400F, 又要用盡張3060TI 既話.
除左RAM 以外基本都無咩可以用得返......
新底版, 新CPU. 新牛, 差唔多成部換.....

回覆  Yucie

我而家用緊3060TI 架喇, 即係I5 9400F浪費左張DISPLAY CARD?
如果升11代INTEL, 洗唔洗 ...
eddy310 發表於 2021-9-14 23:53

唔知你用緊邊張DISPLAY CARD
ZOTAC 3060TI 要650W
ASUS 3060TI 要750W

就算你而家用緊600W, 我怕你行GAME FULL LOAD 食電, 隻牛頂唔順又唔好彩, 一陣底版連CPU, DISPLAY, 牛一次死晒就大鑊
就算唔買底版, CPU 換, 最少你要換左隻牛佢. 唔係一次燒晒就GG

回覆 7# Yucie

我用INNO3D iCHILL 3風扇果張, 買果時SALES話600W夠用我先買.  如果連牛都要換就真係GG @@

回覆  Yucie

我用INNO3D iCHILL 3風扇果張, 買果時SALES話600W夠用我先買.  如果連牛都要換就真係GG ...
eddy310 發表於 2021-9-15 00:13

官方最少都寫650W

Thermal and Power Spec:         
Minimum System Power Requirement (W)        650
Supplementary Power Connectors        8-pin

你而家用得到, 唔代表FULL LOAD 夠. 一陣FULL LOAD 隻牛頂唔順, 燒零件到時OH NO 都無用. 你換左隻牛先講啦......

回覆 9# Yucie

收到, 係咪換700W好?  還是更大FOR日後升級@@?  唔該晒師兄