求砌長開 VM 機 list

想砌一部家用 VM 機, 24x7 開足全日, 如能多核而慳電就最好了~
打算會開 1個 win 10, 兩個 linux 加 1個 truenas server, 所以我諗需要 6核或以上
已有 itx case + 500W 細牛. 煩請賜教~

回覆  1597532468000

正常用得 linux 多數都係用 cli 管理, 如果要 GUI 就要加裝個 vnc, 咁 PVE web UI  ...
ink 發表於 2021-11-4 13:37

咁唔成問題 可以冇igpu夠玩

igpu理論上都應該可以passthrough 但唔似係任何igpu都得
就算set唔到 最少可以用黎做qxl 有hw accel

回覆 15# 1597532468000

正常用得 linux 多數都係用 cli 管理, 如果要 GUI 就要加裝個 vnc, 咁 PVE web UI 會包埋嘅~ 但係 IGPU 應該做唔到 GPU passthrough 呀嘛??

我係度諗 如果冇igpu, pve用web gui唔成問題
但win10 guest霸住成粒gpu
咁Linux guest個display用咩黎做rendering? 除非你話唔洗graphics用serial做terminal
定係有其他方法唔用另一粒gpu都做到vGPU比部guest出到desktop畫面最多冇hw accel 我唔太熟 請指教

但我會建議要埋igpu 玩vm多粒gpu點都方便d

長開掛機 + GPU 用電同熱量會高咗好多... 但另外想問, 如果粒 CPU 冇 iGPU, 而部機又 GPU Passthrough 咗,  ...
ink 發表於 2021-11-4 10:47

yr itx case model ? 5600g 涼

真係唔知未試過用冇igpu cpu玩呢d...

長開掛機 + GPU 用電同熱量會高咗好多... 但另外想問, 如果粒 CPU 冇 iGPU, 而部機又 GPU Passthrough 咗,  ...
ink 發表於 2021-11-4 10:47

唔太清楚PVE
如果以Linux黎計係可以冇iGPU都照passthrough
但係要kernel module度blacklist GPU driver, 等佢OS唔好load起GPU driver, 到KVM既VM boot起就可搶左個GPU黎用

另外, 唔明點解你話AMD會熱到hihi?
Performance per Watt計AMD係贏Intel, 應該仲涼左先岩

長開掛機 + GPU 用電同熱量會高咗好多... 但另外想問, 如果粒 CPU 冇 iGPU, 而部機又 GPU Passthrough 咗, 咁 PVE 仲起唔起到? 定係玩得 GPU Passthrough 就一定要用有  iGPU 嘅 CPU?

呢個問題係關係到如果要6核以上又要快又要有 iGPU, Intel 有 i5 選擇, 但 AMD 只得返 5600G, 但好可能會熱到 high high....

PVE Display 直出 win10, 係咪要 GPU Passthrough?
ink 發表於 2021-11-4 10:16

係..我用黎掛機....夜晚訓果陣轉佢掛...主機就唔用

我而家都係PVE DISPLAY直通出WIN10....
4C 8G RAM SSD 1063...都覺得LAG.....

CPU 4690 所以你2桃 ...
口o口 發表於 2021-11-4 10:01

PVE Display 直出 win10, 係咪要 GPU Passthrough?