搵到和解決手提電腦高溫原因

我今日突然想起我部機 ( DELL, XPS M1530 , T8300, 8600GT ) 係上年6月買返黎個時溫度都冇依加甘熱... 都係用左9個月 ...   個時個風扇行得好快好勁... 今時今日就好唔冇曬力
所以今日就拎一拎開個散熱風扇睇一睇

一睇先知原來甘多 dust    清曬之後仲有test 不過正常就會比未清之前好
大家唔好諗住自己部機用得個幾個月 ~ 1年... 我本身唔上大陸.. 係英國用機空氣算ok
都係用左9個月都已經甘  d dust 厚到有成 1cm ... 所以識開風扇可以清一清
我想問下Ching 我身邊冇散熱"高" 好唔好遲d 換返d 新落去

頭先Test 完  之前打開個低cover 玩 GTR evolution peak temperature 有成 66... avr. 都60
清完之後peak 得 50 ... avr. 44~46   very good !!! XD 得閒都要清清啦

一早就知dust 係原因啦
但係你又真係多到勁左小小
我部機都係上年六月買  用8300 , HD2600...
我都係起英國  好涼

原帖由 benjaminchan 於 2009-3-9 02:31 發表
一早就知dust 係原因啦
但係你又真係多到勁左小小
我部機都係上年六月買  用8300 , HD2600...
我都係起英國  好涼

都唔係好熱普通用都係3x~4x 度
不過清一清點都好d

我都想清下佢....部Dell Insprion 9300用左差唔多成4年
不過......以前試過開.....扭左10粒8粒螺絲之後到最後一粒, 扭極都扭唔郁, 好似黐實左咁......最後死死氣上返晒d螺絲佢

原帖由 Nightsorrow 於 2009-3-9 02:58 發表
我都想清下佢....部Dell Insprion 9300用左差唔多成4年
不過......以前試過開.....扭左10粒8粒螺絲之後到最後一粒, 扭極都扭唔郁, 好似黐實左咁......最後死死氣上返晒d螺絲佢

可能你用個螺絲批唔arm size .... 之後如果用太用力好多用都會滑"ar"

依加睇DVD + 開住上網都係 32 度左右.... 冇打開個低cover 真係低左好多

哇, 你住工廠區ga?
一年時間可以積甘多灰塵? :funk:

原帖由 franklee006 於 2009-3-9 02:20 發表
我今日突然想起我部機 ( DELL, XPS M1530 , T8300, 8600GT ) 係上年6月買返黎個時溫度都冇依加甘熱... 都係用左9個月 ...   個時個風扇行得好快好勁... 今時今日就好唔冇曬力
所以今日就拎一拎開個散熱風扇睇一睇
h ...

原帖由 franklee006 於 2009-3-9 07:56 發表

可能你用個螺絲批唔arm size .... 之後如果用太用力好多用都會滑"ar"

唔係滑"ar", 係郁都唔郁, 粒螺絲同其他一樣既

原帖由 Nightsorrow 於 2009-3-9 10:23 發表

唔係滑"ar", 係郁都唔郁, 粒螺絲同其他一樣既

係驚扭到"躂口"

死啦~我部 Inspiron 6000 3年幾無清過...
等我完o左 final 買散熱膏同清塵先~