想替 Thinkpad T61 換 2.5" HDD 一問

我用緊 T61 既 120GB 原裝 5400rpm HDD
但係老實講真係唔夠用, 只係 OS 都用左近 100GB, 冇裝 game
我想換過個 HDD 但有以下問題想問下 ching

1. 我想知 5400rpm 同 7200rpm 起 illustrator / photoshop / solidworks / cinema4d render 應用 上會快幾多, 值唔值得買 7200rpm

2. 有冇咩牌子或型號比較好, 同埋我見 cache 係咩來架, 有 d 8MB/16MB/32MB cache, 呢個數字會影響 d 咩 ?

thanks very much ~~~~

seagate最近有隻7200轉 320GB 賣$580

very good ar...真係快左好多

回覆 2# 的帖子

THANKS !!

上過 capital / jumbo / price 都唔見有 price list
唔知係咩型號 and 邊度有得賣呢 ?

thanks very much again ! :D

用7200rpm 真係會快左d,
但電池都一樣,我用左7k320 之後,
粒4 cells 只可以行到1:30小時左右, 少左半個鐘....

我睇都要改返隻ocz vertex 啦

原帖由 kellykk 於 2009-3-21 09:52 發表
用7200rpm 真係會快左d,
但電池都一樣,我用左7k320 之後,
粒4 cells 只可以行到1:30小時左右, 少左半個鐘....

我睇都要改返隻ocz vertex 啦

可否講下你用左邊隻7k320?

原帖由 lic 於 2009-3-21 10:55 發表

可否講下你用左邊隻7k320?

Hitachi 7k320 250G

我諗我 250GB 唔夠用, 我諗都要起碼 320 先得, 請問邊個牌子型號識合我用呢 , thanks