顯卡記憶體問題

其實現在各大品牌選用的9600M GT所使用的記憶體類型為何? GDDR2 or GDDR3?
我發現有些有特別指明用GDDR3,有的就沒有提及......
以三星為例, 大家使用相型號的顯卡,Q310用的是9200M GS提到用GDDR3, 但R460郤是GDDR2。
我正在考慮samsung R710 或是 HP dv7-1015tx,規格相若,那款好?

NB display卡的ram好多時都係DDR2(好似係散熱…等原因),就算係行DDR3都一定慢過desktop的速度,因為核心及ram的時脈冇desktop display卡快,甚至有些由128bit減到64bit!!

恩 同意 樓上 好似9600GT desktop系256bit 去到notebook 就變128bit

那如果要比較顯示的規格不就很困難嗎?
我見多數宣傳單張都只有型號,沒有更多資料提供了。

原帖由 s_william 於 2009-3-24 17:02 發表
那如果要比較顯示的規格不就很困難嗎?
我見多數宣傳單張都只有型號,沒有更多資料提供了。

係,甚至有舊酒新瓶的情況,例如早期的9300其實係8400核心,但N記為左對抗ATI3450所以做左手腳改為9300,其實性能和8400一樣(PS.我講早期幾批),又正如9600gs,好多人以為佢好勁,但係原來係同時脈ge情況下性能和8600gt一樣(針對NB display卡嚟講)!!
所以買機前不防去實際打開display卡的software/driver check下!再決定!!

HP既以我所知都係用DDR2
Samsung既係DDR3,只限高階型號
買得9600M GT,我估多數都係會打機
咁不如買ASUS G50VT,9800M GS w/256bit 512M DDR3

ASUS G50VT,9800M GS w/256bit 512M DDR3
我在腦場唔多覺有
多數d人都叫我買N50VN
幾錢? 邊度有得睇?

原帖由 s_william 於 2009-3-25 21:24 發表
ASUS G50VT,9800M GS w/256bit 512M DDR3
我在腦場唔多覺有
幾錢? 邊度有得睇?

如果你講係行T9400+9800MGS果部頁係好勁,3d mark 06有8000分以上,不過佢價格定係17K以上就要考慮值唔值,因為太重應該唔會帶出街,如果只係放係屋企咁就desktop抵好多!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 s_william 於 25-3-2009 21:24 發表
我在腦場唔多覺有
幾錢? 邊度有得睇?

N50VN係用DDR2 RAM的,如果打機的話效能會唔係咁理想

回覆 8# 的帖子

G50VT有平價版本,應該萬二左右
主要係cpu,hdd,resolution有所下降,但display規格無變