[問題]大家覺得HP TouchSmart tx2好唔好? ( 6#更新新手買NB的問題 )

最近上網見到HP TouchSmart tx2好似唔錯咁~
最起碼我用黎畫2D圖就好方便 XD
不過仲有一d問題想問下先決定買唔買~ 希望大家幫幫手 ^^

-----------------------------------------------------------------------------------

1. 如果用3D MAX做modeling 同 mapping 會唔會lag呢?? (5萬面以下)

2. 風扇會唔會好噪嫁?? 因為我係上堂用的

3. 散熱方面又點睇??

4. 真・三國無双5夠唔夠勁玩到?? (玩唔到都冇所謂, 想知下佢能力only XD)

5. 大家又點睇呢部機??

-----------------------------------------------------------------------------------

部機詳細資料 : http://h10010.www1.hp.com/wwpc/h ... 835813-3837256.html

原帖由 蒼之星雲 於 2009-3-29 08:04 發表
2. 風扇會唔會好噪嫁?? 因為我係上堂用的
會,係勁噪!
3. 散熱方面又點睇??
差,全速唔可以放大脾

我冇用過,全部from reviews
個人意見係,一分錢一分貨,其他touchpanel 同級既,差不多貴一倍!
不過佢個touchpanel 又的確比一般平價既正好多。

原帖由 foggie 於 2009-3-29 08:42 發表

個人意見係,一分錢一分貨,其他touchpanel 同級既,差不多貴一倍!

岩岩我自己都再搵下d reviews,
發現散熱方面平均令部機攝氏47度,
都算接受到啦~ (雖然都係比較熱)

風扇方面, 好似話"平時一般運作都ok , 唔好run部機run得咁勁就得"
咁就真係要等大家幫幫手睇下用3d max會點~
因為3d max都會幾常用下~

ps: 感謝foggie的幫手^^

原帖由 foggie 於 2009-3-29 08:42 發表

@0@
之前睇錯佐少少野~ 仲以為你話呢部平人一半~
想問一下,其他touchpanel 同級既, 有咩型號同幾錢??

以Tablet3D性能來說,TX2 及 TX25OO 已經最強, 又可以HD硬解,但因為Touchscreen,所以Display唔及一般notebook靚,TX25OO更差(無LED Backlight), 但25OO有Wacom手寫板,如果使用大量paintTools比較好,TX2用N. Trig壓力板,現時很少程式有壓力感應,希望未來Driver會改善!
最後 TX2 有多點觸控,可用於IE,firebox, Google Earth & pdf reader. . .未來WiN7未有更多support,可以去youtube check check,包括Autodesk都有技持!

跟機有很多垃圾程式,大大減慢效能及增加過熱機會,如果優化後,很少過熱,反應更好,唔覺有Lag!
3D MAX 只做過一簡單project,反應良好,如圖!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 victorkin11 於 2009-3-29 18:18 發表
以Tablet3D性能來說,TX2 及 TX25OO 已經最強, 又可以HD硬解,但因為Touchscreen,所以Display唔及一般notebook靚,TX25OO更差(無LED Backlight), 但25OO有Wacom手寫板,如果使用大量paintTools比較好,TX2用N. Trig壓力板 ...

睇落都ok喎~
突然諗到d問題

1. 本身有冇分割diver嫁?? (即c: , d:) 有既話, size又幾大??
2. 如果我轉用其他window, 咁d驅動程式去邊到搵?? (上過官網唔多覺有)
3. 會唔會比埋隻window碟我地??
4. 有冇得還原出廠setting??

thx哂^^

不過,記得留意電量問題, 好似跟機得4cells電.

1. 本身有冇分割diver嫁?? (即c: , d:) 有既話, size又幾大??
12G recover用

2. 如果我轉用其他window, 咁d驅動程式去邊到搵?? (上過官網唔多覺有)
有,包活Xp driver,不過xp唔可叫直接安裝,好似要自制有ATI SATA DRiver的開機碟先可以安裝,有点困難!

3. 會唔會比埋隻window碟我地??
無!跟機有一只MSone note原裝碟+preinstall OEM Ms Work full Version (not office)

4. 有冇得還原出廠setting??
一鍵recover中/英Vista

原帖由 furfurfans 於 2009-3-30 12:16 發表
不過,記得留意電量問題, 好似跟機得4cells電.

係,4CeLL係省電+Wifi只用到約两小時

原帖由 victorkin11 於 2009-3-31 12:12 發表

係,4CeLL係省電+Wifi只用到約两小時

呢個問題又唔係太擔心
因為返學都好多地方可以拎電^^

點都好~ 唔該哂你^^
過幾日出去睇埋風扇係咪真係咁噪先~