大家部notebook買翻黎會唔會用翻原裝WINDOWS?

習慣買翻黎成個hd拆出黎ghost左先,跟住成部機乜都剷哂,然後安個x版系統落去
例如今次acer 1410買時跟原裝windows7 home prem,自己成個hd清除左,安左個旗艦版落去升級,但以後acer廠機還原永久失效,條數計唔計得過?

just using the same "win 7 home premium"
from sony s115
coz the software bundle inside the recovery are so useful....

剷完咪又係要自己裝過D program

不如一開波, 直接剷左D 無用的程式...
如norton 60日 果D....

最後只留有用的程式, 如bluetooth, function key, webcam 果D....

雖然我認同重新裝完部機會快D,
但做乜有正版win 唔用要用老番呢?
ultimate 版的功能有幾可會用到

當然如果一開波部機無windows 就唔係咁講啦

剷完咪又係要自己裝過D program

不如一開波, 直接剷左D 無用的程式...
如norton 60日 果D....

最後 ...
wgpoon 發表於 2010-5-2 16:27

你啱而家換左個HD,爆番個GHOST落去,睇下廠機個SETUP合唔合我心意先

你啱而家換左個HD,爆番個GHOST落去,睇下廠機個SETUP合唔合我心意先 ...
gl5900as 發表於 2010-5-2 16:39

不如話個notebook model 出來
再貼個工作管理員出來睇下一開波有幾多程式開緊

我部notebook 無重裝, 關完rubbish program, 裝完必要software
開機program 都係keep 住係49個

不如話個notebook model 出來
再貼個工作管理員出來睇下一開波有幾多程式開緊

我部notebook 無重裝, ...
wgpoon 發表於 2010-5-2 17:25

acer 1410
60-65個程式

回復 1# gl5900as
自己部note習慣剷晒重裝.
公司果部samsung都照剷!
但三叔機有度好,
重裝果時你可選要裝邊D軟件.
軟件係另外一隻碟!
唔似其他機一隻鏡像乜都冇得選!

正常都係睇下佢包個咩OS, 但多數都照用. 用到佢有問題或成日死就剷, 唔用RECOVERY.

我而家考慮緊將ACER內置個還原分區剷左佢多番D位外,備份系統用GHOST取代

driver有幾煩啫, 來來去去都係sound card, chip set, mother board, display & window7的更新.....其實用recover仲煩, 你又要用d間房軟件間開harddisk , 好勒到你第二日有d咩問題 你一落隻recover其他乜都冇晒~ 即係你裝左d game啊~戲啊~ 乜Q都冇晒囉!!
但係用單一隻window碟就唔同勒~ 你間好晒房, 有d咩事你剷機將來都係剷個c:/ 但其他野根本影響唔到既就算要你裝過晒driver要幾耐 乜都快d 2粒鐘攪掂...

提外話:假設我部機os係用win7 home premium64,有key但佢只係在recover,而非分開一隻碟,咁我可否找隻win7 home premium64,再用反佢比我條key去安裝??