手提電腦可否外接"SATA內置式的藍光燒錄機?

市面上USB外接的藍光機多數只係READ既, 但我見到屬於內置式的藍光機有燒錄功能(仲要係12X), 所以好奇問下!

我唔知大家明唔明我講乜, 唔係係手提入面放部內置式藍光燒錄機, 而係外接"SATA內置藍光燒錄機", 有轉插可以做到嗎? 點樣供電?

sata to usb adapter ??

sata to usb adapter ??
tonycws 發表於 2010-8-4 13:44

Is the electricity supply ok? Does this solution work before?

I'm using this to plug the my old desktop 3.5" hdd to my nb, it work fine

Is the electricity supply ok? Does this solution work before?
tkh_and_cln 發表於 2010-8-4 14:06

NB係街邊樹俾係搵個插蘇

USB 夠唔夠快燒 Bluray?

USB 夠唔夠快燒 Bluray?
hknufc 發表於 2010-8-4 17:47

一般燒Blu-ray最多都係得4x
1x = 36Mbps
4x = 144Mbps = 18MB/sec
USB夠用既
除左某D chipset既USB特別慢, e.g. SB600

USB > SATA好似出過USB拎電

其實不如直接買USB 機

USB > SATA好似出過USB拎電

其實不如直接買USB 機
無相王 發表於 2010-8-4 18:52

USB取電, 只得5V, 冇12V
只有超薄果種先用到, 大部果種唔得