[求救]新機買左兩星期..壞左..我應該點樣做好..?

(長左d..但希望有CHING幫到我..我真係唔知點好..)
係咁既.
我7月28號既時候(上上上星期三)
買左部ACER ASPIRE 4741G
當晚我已經發現部機既touch pad有D唔受控制..
初頭以為係有D錯覺 但係被屋企人試過都話係有D問題
咁我決定放假個陣時出去整

到左8月2日(上上星期一)
拎左部機去間野到喇..
佢就話要聽日先俾到我.話聽日番貨

到左8月3日(上上星期二)
我就去個間鋪頭到拎..
點知佢話冇貨
佢話就算宜家買我個部機都係要等聽日先有
番左i5 CPU喎(我i3)
同埋俾部全新我.人到左先係面前開(到左就即刻打俾我)
再加埋個90度唔好意思...咁我就算喇
特登出黎浪費d車錢(我住屯門,間野係高登)

到左8月4日(上上星期三)
我等左成日電話 諗住條友唔係咁衰唔打俾我掛..
點知到左9點(2100)佢先打俾我..
話貨到左.可以黎拎.唔急.我地10點先收工
心諗:我出得黎你都收工喇...
結果,我同佢講左聽日先出黎拎

咁過左幾日後 8月5日(上上星期四)
我終於拎到部機 部機未裝windows (係我面前開箱嘛..)
拎番屋企之後裝埋windows 都冇乜野,都係裝番d MSN;更新下個windows

但係到左 8月6日(上上星期五)
我發現到我宜家用緊依部機個喇叭有d問題
周不時都聽到沙沙聲(好似收音機收唔清個種聲)
有陣時無問題 有陣時就無埋聲(唔係靜音既靜音)
我試過重裝驅動程式.但係都係冇用..
我諗係音效卡有問題(全新都中招,以後都唔買ACER)

因為依個星期真係好唔得閒..
所以我到左今晚先有時間上網問下...
我唔知我宜家應唔應該再拎去間鋪頭到問(張單都係寫住7月28日)
定我直接拎去ACER間公司到搞算??
有冇CHING有D PRO D既意見俾下小弟...?

THANK YOU VERY MUCH...

樓主你真係唔好彩....
其實你有冇試過用耳筒聽過D 聲?
如果連耳筒都沙沙聲, 可能係DRIVER 出現問題
我之前有部腦都係咁, 最尾搵左一個頗舊O既DRIVER 解決左呢個問題

我諗都係打個電話落去問問先啦, 直接拎返高登真係嘥車錢多.
主要係你過左一星期有多了. 正路都唔會換比你啦.

樓主你真係唔好彩....
其實你有冇試過用耳筒聽過D 聲?
如果連耳筒都沙沙聲, 可能係DRIVER 出現問題
我之前 ...
呀玄 發表於 2010-8-13 01:04

有啊.帶住聽都會沙沙聲
所以我先肯定係音效卡有問題既...
至於搵番舊driver..我諗唔到可以係邊個到搵..
官網最新個d同部機內置個隻我都裝過..都會沙沙聲
&thank you for you help

我諗都係打個電話落去問問先啦, 直接拎返高登真係嘥車錢多.
主要係你過左一星期有多了. 正路都唔會換比你 ...
jmuc 發表於 2010-8-13 01:04

如果問.應該點問為好.係未問下部機有冇得再整..?
講我部機喇叭有問題?
我好怕d sell呃人... 所以問好攻略
另外.如果真係要拎去ACER到整
唔知大約幾錢..點先知道自己有冇保養?
THANK YOU

過左7日通常都要去代理整, 保養期內正常唔會收charge

過左7日通常都要去代理整, 保養期內正常唔會收charge
kymdx 發表於 2010-8-13 02:37

sorry 新手想問清楚既...
我點先可以証明我係保養期內呢請問??
thank you

http://www.acer.com.hk/acer/serv ... &CRC=2821231734

NB包裝盒上該有代理名字及單據列明保養期, 地址如上~

回復 6# Mamba

do u know y u nd to show receipt !?

NB包裝盒上該有代理名字及單據列明保養期, 地址如上~
kymdx 發表於 2010-8-13 03:32

我搵到1張紙仔
有寫保養期限個D咁
筆記型電腦 有一年...
但係佢有好多好多例外及限制
我係未應該打左電話去ACER問清楚我宜家個情況先???
THANK YOU

回復  Mamba

do u know y u nd to show receipt !?
amdintel 發表於 2010-8-13 03:33

SORRY 請問ND係咩解...?
小弟腦殘

我搵到1張紙仔
有寫保養期限個D咁
筆記型電腦 有一年...
但係佢有好多好多例外及限制
我係未應該打左電話 ...
Mamba 發表於 2010-8-13 09:24

need 掛