究竟應該更換新NB,還是繼續使用原有NB?

我工作(軟件研發類)上正在使用五年前購買的NB,Centrino第一代,配1.5GB DDR1內存。該電腦除了有顯示屏時暗時亮和電池老化問題外,其他的都沒有問題。速度大致不算慢,只是偶爾硬盤大量讀寫拖慢電腦速度而已。

本人正在考慮是否更換NB,始終電腦還在操作正常,從經濟上,還沒有換機的需要,但以面前的配置,可更新的地方不多。可是,如果換機後能提升工作效率,換機是值得的。換機需要一大筆金錢,本人現在大部份時間在內地工作(但一年內需帶NB往返香港和內地十多次),雖然電腦的自用的,但帶新電腦過關始終會有點擔心。

究竟應該更換新NB,還是繼續使用原有NB比較好?

如果部機運作正常, 而你覺得速度夠用的話
其實買過隻7200rpm hdd就OK
不過5年前, 好可能係IDE HDD, 小心

如果部機運作正常, 而你覺得速度夠用的話
其實買過隻7200rpm hdd就OK
不過5年前, 好可能係IDE HDD, 小心 ...
KinChungE 發表於 2010-8-14 02:48

無錯,是IDE硬盤,速度好像是4200rpm。

無錯,是IDE硬盤,速度好像是4200rpm。
daemongmong 發表於 2010-8-14 02:51

咁既話, 有兩個選擇
1. 換IDE SSD
2. 成部機換

IDE HDD快既都係得5400rpm

換過部吧!而家D NB都唔係好貴,四千幾五千左右都有部i3,要求唔高既話都可以用3,4年

買多一部
另一部備用

顯示屏時暗時亮,換過部吧

回復 4# KinChungE

IDE SSD好似貴到好離譜

回復  KinChungE

IDE SSD好似貴到好離譜
64067197 發表於 2010-8-14 12:14

咁又唔會, 比SATA既貴少少o者
不過當然效能唔及SATA既快

不過換過部其實仲好, 因為IDE SSD都要千幾蚊隻, 容量又唔大

我工作(軟件研發類)上正在使用五年前購買的NB,Centrino第一代,配1.5GB DDR1內存。該電腦除了有顯示屏時 ...
daemongmong 發表於 2010-8-14 02:44

顯示屏 壞壞地時暗時亮, 對你眼都唔好啦, 你習慣左好似冇野, 耐左都係傷!
我諗 你出 4K 你都好多選擇