新手問 notebook 聯網方法

以前我基本上冇留意 notebook 既任何野,不過最近要用,又撞岩功課要寫類似既野,所以想請教各位。

首先想問,如果部 notebook 只係香港用,而我又想隨處都上到網(包括冇 wifi 既地方),我係咪應該用 3.5G?除此之外,有冇第2 D方法,好似用 sim card 當打電話形式咁上網?如果 sim card 都得既話,一般平時既 notebook 可以點做,同埋網速會取決於乜野?

另外,如果部 notebook 要穿梭中、港、外國(英/美/日/台)使用,咁有咩方法上到網?係咪要申請漫遊?想問漫遊其實係咪即係衛星通訊?

想請大家指教我基本方法同路向,咁我打電話問D公司都知我需要問咩,同埋可以問得具體D~~~

希望各位可以幫忙一下

3.5G已經係用sim卡上網
你要申請漫游數據計劃 (都係申請3.5G plan, 不過外地收費另計, 但係好貴, 而且某D地方可能只得2.5G (GPRS)速度)

以前我基本上冇留意 notebook 既任何野,不過最近要用,又撞岩功課要寫類似既野,所以想請教各位。

首先想 ...
helenchan 發表於 2010-10-23 16:22

用NOTEBOOK上網可以:
1. WIFI - 通常都係在固定位置上網,例如咖啡室等
2. 無線電話網絡,只要收到該電話網絡訊號都可以上網, 包括
     A. 2G - 速度較慢,收費可能較平,
     B. 3G或3.5G - 速度較快,收費可能較貴, 可以買專用3G USB手指插電腦或經藍芽連手機
3. 衛星電話 - 幾乎山卡啦都可以上到網, 收費很貴
需要漫游同無線電話一樣,可能唔同地區用唔同制式,需要額外配備當地適用的電話或3G手指

回復 3# KinChungE
原來 3.5G 已經係用 sim 卡……:funk:因為我其實唔清楚 3G USB 手指實際係點用……

回復 4# 南瓜hk
原來係有咁多種方法,學到野~~~

想問如果已經申請左手機既漫遊服務既話,係咪已經同時有埋漫遊上網?即借個電話個網絡駁上網,唔需要額外收費(收費同電話漫遊計法一樣)?如果我想用咁既方式,電話駁 notebook 既話,我需要買咩設備去駁通呢2樣野?

回復  KinChungE
原來 3.5G 已經係用 sim 卡……因為我其實唔清楚 3G USB 手指實際係點用…… ...
helenchan 發表於 2010-10-26 12:31

3G 手指都係插張sim入去

回復  南瓜hk
原來係有咁多種方法,學到野~~~

想問如果已經申請左手機既漫遊服務既話,係咪已經 ...
helenchan 發表於 2010-10-26 12:35

1. 漫游唔慢漫游上網
2. 漫游上網一定唔可能唔收費, 仲要好貴
日plan都要過百蚊一日

手機 當modem,
如果在外國,就買張當地sim 卡,應該OK。
用到衛星電話,可能要用"獲仔"接收,起非洲剛果都上到網。

手機 當modem,
如果在外國,就買張當地sim 卡,應該OK。
用到衛星電話,可能要用"獲仔"接收,起非洲剛果都 ...
getghost 發表於 2010-10-26 15:32

衛星電話, 一分鐘都$1x-2x閒閒地