死 hdd,請問點裝翻xp 【機身無CD-ROM ,bios無USB boot,認唔到外置DVD】

幫人整部notebook....
死左hdd ,想換個新ge 都唔得

1.舊hdd 完全read唔到,ghost 唔得
2. 機身無CD-ROM
3. bios無USB boot
4. 認唔到外置DVD

最後一個方法係咪用第二部機開個新hdd 再load 個xp 落去,但hardware 同driver 問題點搞?
thx 各位師兄!

過左保未

呢d 情況搵代理整會好 d

回復 2# kazenorin

部機舊到連usb boot 都無...

過晒.......

回復  kazenorin

部機舊到連usb boot 都無...

過晒.......
chingming 發表於 2010-11-14 23:47

似乎真係要拆 harddisk 出來再重裝,

drivers 應該唔係太難搵,
前題係你知道邊 d hardware 既 drivers

似乎真係要拆 harddisk 出來再重裝,

drivers 應該唔係太難搵,
前題係你知道邊 d hardware 既 drivers  ...
kazenorin 發表於 2010-11-14 23:51

另外,

可以先割開一個 partition 放 drivers 的 setup 檔 (最起碼要上到網)

裝 XP 時, 應該有一個 phase 係 copy 完晒 d files, 唔使入碟都裝到...
咁可以省卻換 hardware 的問題

我之前都試過咁

我就搵返相近chipset的desktop plug隻NB HDD裝windows,裝好先上返去部NB度

回復 5# kazenorin
其實可唔可以用"自由天空綜合驅動包(萬能驅動包) " 呢類萬用driver 放入去?
thx

回復 6# FW3152

Ching 係unplug 自己隻c hdd 裝?
有無計係xp 下,裝os 落隻2.5hdd 度?
定都係要入安裝碟裝落去?
thx

回復  kazenorin
其實可唔可以用"自由天空綜合驅動包(萬能驅動包) " 呢類萬用driver 放入去? ...
chingming 發表於 2010-11-15 00:13

未用過, 唔清楚

我唯一一次冇原裝碟裝 driver 係幫一部兩歲大既 notebook 裝 Windows 7

driver 相對地容易搵

未用過, 唔清楚

我唯一一次冇原裝碟裝 driver 係幫一部兩歲大既 notebook 裝 Windows 7

dr ...
kazenorin 發表於 2010-11-15 12:16 AM

都唔該晒你~

聽日試下用隻將隻xp (整合版)load 落去,再裝翻落部notebook 開機,
睇下得唔得先....

本來以為一隻手指搞得掂.........
早知咁煩話乜都唔識就算.........