除netbook外最細最輕的NOTEBOOK

有幾個POINT
1. 唔要NETBOOK (1.6 processor太慢), 最好就i3以上啦
2. 10-12inch
3. 想要最輕 (1.3x kg 以下)

budget 5-7k. 請問有邊部呀?

見到有呢部: http://www.samsung.com/hk/consum ... subsubtype=series-3
仲有冇其他?

基本上你要O既係ultra-book
三叔好似唔夠輕
你可以睇睇acer/asus/toshiba
幾部都match到你要求

我見到Toshiba Portege Z830要過萬...

有冇D $5-6k 但又做到1.2x kg?

Lenovo IdaePad Y530a
呢部點睇?

macbook air..

macbook air..
idiotricky 發表於 2012-1-16 12:29

我想用番windows. 如果唔係其實都幾match

我想用番windows. 如果唔係其實都幾match
Harlu 發表於 2012-1-16 12:37

64GB行bootcamp.. 但係好唔見駛
所以我都放棄無買, 我本身都想買..
最後~6000買左ACER5830TG

64GB行bootcamp.. 但係好唔見駛
所以我都放棄無買, 我本身都想買..
最後~6000買左ACER5830TG ...
idiotricky 發表於 2012-1-16 12:46

15.6吋, 2.4KG 好重呀~
其實我11-12吋都夠用了..最緊要輕..
市面上輕過1.3KG而又唔係NETBOOK既都好貴..8K UP (i5等)...
有冇D 5-6千但processor冇咁好?

我寫program所以想個mon大d 呵呵
其實acer asus既ultrabook應該match到你既要求
但未必係ssd