預11k出notebook,師兄門有咩好介紹

小弟遲下要去英國工作同生活,所以想出部Notebook
預算用$11000

要求如下:
-主要係工作文書用
-次要係能夠打到機睇到高清片 (當然game種唔洗話打到BF3果D咁勁)
-size約13吋以上同重量愈輕愈好,因為主要係工作文書用,部機會經常跟我出入
-hdd約750GB左右,如果做到SSD更好
-win7, 4GB ram(出到8GB更好)
-最好係行i7

冇用開notebook乜都唔識...真心求各位師兄指教

真心求各位師兄指教,幫幫小弟

toshiba z830 評價唔錯, $12,000 用128gb ssd, 可以去門市睇吓啱唔啱你要求

toshiba z830 評價唔錯, $12,000 用128gb ssd, 可以去門市睇吓啱唔啱你要求
nikkosell 發表於 2012-3-1 18:25

你唔好同我講Z830 可以打到機
那麼宜家買邊部NOTEBOOK 都打到機

你唔好同我講Z830 可以打到機
那麼宜家買邊部NOTEBOOK 都打到機
lockon 發表於 2012-3-1 21:05

-主要係工作文書用
-次要係能夠打到機睇到高清片 (當然game種唔洗話打到BF3果D咁勁)

回復 5# Cloak

其實一般notebook玩bf3都要調中效 低效
bf3 係一隻要求極高的遊戲
打到好多遊戲的notebook都玩唔到高效bf3
所以一部notebook打唔打到機 用bf3來衡量係無謂

回復 6# lockon

我真係對notebook冇乜認識,sorry  

另外我係網上睇到部 Dell XPS 14z ,淨睇規格好似幾啱咁....
      唔知師兄門,覺得點??

vaio se超薄15"

回復 6# lockon

我唔知樓主會玩咩game,但如果對打機真係咁有要求的話即係要有獨顯的notebook啦,咁起碼要重1.8kg樓上,我係見樓主話主要係文書工作同埋會拎住周圍走所以先提議ultrabook

同埋intel hd3000 如果開中低效都可以玩到唔少game, 不過如果樓主覺得重1.8kg樓上都接收到的話,我都會提議買其他有獨顯的notebook

nikkosell 發表於 2012-3-1 18:25

你e個budget要輕...z830係幾好..1.1kg左右(相信無咩邊部輕過佢)...三年國際保..ram可以加到6gb...但輕的notebook..都好難打到機..自己衡量