十年前配置的手提電腦安裝Android效能如何?

有一台十年前配置的手提電腦(IDE硬盤、1GB DDR1內存),本身配Windows XP,但兩年後Windows XP會停止更新。該手提電腦主要用途是上網和看Flash的網上電視。如果不想換機,想將操作系統更換成Android。我不知道十年前配置的手提電腦安裝Android效能如何?

先不論效能
有冇Driver都成問題

try normal linux e.g. ubuntu better then android la XD

可以裝成1G Ram,舊極至少都03年既機啦,慢極都PentiumM 1.5Ghz,裝Windows 7都夠囉~

我估部機都应該推唔郁Flash…裝到都未必實用…

不能
唔好以為成日SELL 低REQUIREMENT
其實依家手提電話好多方面勁過以前手提電腦

可以裝成1G Ram,舊極至少都03年既機啦,慢極都PentiumM 1.5Ghz,裝Windows 7都夠囉~ ...
然然 發表於 2012-4-2 22:51

CPU只是Celeron級別的。

停止更新=/=不能用

停止更新=/=不能用
金比 發表於 2012-4-4 13:27

同意,但現今使用Windows 2000甚至Windows 98的用戶甚少,而且兩年後繼續使用Windows XP,可能會有安全性風險。

我估部機都应該推唔郁Flash…裝到都未必實用…
ken1668 發表於 2012-4-3 01:14

會唔會太誇張...
13年前既機  256定128 RAM我都裝XP啦
玩埋3D GAME  (1秒一個畫面)