有關Gaming notebook幾問

話說小弟睇中咗果部Msi嘅GT683DX,爬文之下得悉高登漢科有代理兼有保養,而小弟嘅Budget亦都係一萬蚊左右。
http://tw.msi.com/product/nb/GT683DX-GT683DXR-.html
呢部嘅港版好似係用i5加GTX570M,我想請問如果玩BF3等等新Game會唔會開到高效呢?
GTX570M我就好有信心,但粒U係雙核,會否虎頭蛇尾?
依家漢科仲係咪做緊九千幾個價?有冇限量?
如果會嘅話,降番一級用GTX560M但配i7會唔會好啲?例如GT683,香港有冇得賣?
http://tw.msi.com/product/nb/GT683.html
不如巴打介紹吓其他Notebook俾小弟。
另外之前見有位巴打強烈推介N55SF,小弟睇落唔錯,但張顯示卡得GT555M,打機難免會有少少令人失望,有冇巴打解答吓?

好似無耐前先答完一樣既野

推N55 因為對手係某Y570
而且早前$8000就買到了

GT680/ 683 with GTX560m 一早就停晒貨
漢科只入GTX570m 版GT683/780

1萬想買入門gaming series
可選barebone/山寨/ES 機
等得就等新機,陸續推出
$10k 應可選GT650m/hd7700m 款

好似無耐前先答完一樣既野

推N55 因為對手係某Y570
而且早前$8000就買到了

GT680/ 683 with GTX560m 一早 ...
nelsonlee130 發表於 2012-4-1 19:50

咁請問高登漢科嘅GT683仲有冇貨?i5版果隻係咪都係賣九千幾?
如無意外我應該係會一個月之後去買,所以想知果部Notebook係咪會長期入貨。
同埋如果買咗果部i5版,打機會唔會比N55SF差?因為始終係雙核。
唔該晒師兄耐心為我解答。

幾錢/有無貨 真係漢科門市先答到你
雙核用起黎同4核當然有分別,由其bf3 online 之類
用一排先,唔夠再自己換i7 吧,但唔會差過n55,始終顯卡raw power +150%

幾錢/有無貨 真係漢科門市先答到你
雙核用起黎同4核當然有分別,由其bf3 online 之類
用一排先,唔 ...
nelsonlee130 發表於 2012-4-1 20:18

唔該晒巴打先!我之前喺其他論壇問咗好耐都冇人答,多謝你詳盡嘅回答,Thanks!

師兄,突然間見到部ASUS G74都好似唔錯,配置上比MSI果部GT683更加平均,唔知香港邊度有得買?同埋幾錢左右?

回復 6# SAM159753

無萬4都唔駛諗

回復  SAM159753

無萬4都唔駛諗
nelsonlee130 發表於 2012-4-1 21:04

原來係咁貴嘅!咁我都係買番MSI果部GT683DX算。
請問如果玩BF3單機有冇可能開到高效?話晒GTX570M都幾勁吓,可惜粒U差咗啲。

原來係咁貴嘅!咁我都係買番MSI果部GT683DX算。
請問如果玩BF3單機有冇可能開到高效?話晒GTX570M都幾勁吓 ...
SAM159753 發表於 2012-4-1 21:11

推一推。

GTX 570M could handle probably ultra without AA, no ambient conclusion, 1600x900 at 35-40fps on average, but do expect performance hits to about 20fps in heavy action scenes. (my estimation only, take it as a grain of salt) As for the i5, it won't make a lot of difference in BF3 with an i7 qm.