新 手提電腦LED螢幕 上暗下光情况是否正常

前幾天買了HP Pavilion G6-2127TX
第一次用手提電腦,Windows 體驗指數 5.5,上網、玩GAME唔錯

之後,發覺開機畫面
黑底出Windows 7圖標時,螢幕下方很光,情怳像日出,
開機後將個螢幕調較成淨深色時,明顯上方深色、下方淺色,
看寬銀幕影片時,上方長邊-深黑色,下方長邊-深灰色,
觀察了幾天,情怳一様。

請問各位:上暗下光情况是否正常,可否要求換機?請指教!

應該係漏光...

係咪好似咁

漏光原理是LCD的灯管内部封装不严密,导致光管投射不均匀或者泄漏,所以漏光的情况多数都会发生在屏幕的边缘,灯管的位置

Yes,
開機-黑底出Windows 7圖標時,就像圖中螢幕下方,但没有左邊的光暈現象
開機後將個螢幕調較成淨深色時,明顯上方深色、下方淺色,只是左、中、右的較平均,冇咁似日出,
未過七日,可否要求換機或修理?
謝謝各位!

應該係漏光...

係咪好似咁

漏光原理是LCD的灯管内部封装不严密,导致光管投射不均匀或者泄漏,所以漏光 ...
drbull 發表於 2012-6-22 23:20

全完錯晒....

1) LCD 必定會漏光. Root course 不是 LCD 漏光.

2) "LCD的灯管内部封装不严密....." 是聯想出來的事物.

3) Root course 是背光或導光板設計不良或由於成本所限, 以至出現均勻性及/或 light-spot 問題

樓主:
去比較下同型號的另一部機, 如果一樣出現就無解, 只能退錢或買 trade 另一款機. 如果唔同可要求維修或換新機.

好正常
絕大部份手提電腦都只係得單backlight, 就係響Panel下方, 所以係會上暗下光
desktop果D最少都會上下各一

全完錯晒....

1) LCD 必定會漏光. Root course 不是 LCD 漏光.

2) "LCD的灯管内部封装不严密....." 是 ...
Miipp 發表於 2012-6-23 21:17

多謝師兄回覆,原來我搞錯左,多謝指正

好正常
絕大部份手提電腦都只係得單backlight, 就係響Panel下方, 所以係會上暗下光
desktop果D最少都會上下 ...
KinChungE 發表於 2012-6-23 22:11

單邊 LED 都可以做得好好, 問題係設計及成本

單邊 LED 都可以做得好好, 問題係設計及成本
Miipp 發表於 2012-6-23 23:23

yes, 我有部陳年Sony notebook, 單CCFL都做得好好
我自己而家就用雙邊LED既notebook, 不過好食電

樓主係邊買呢隻model?...如果情況嚴重...上HP問問...以家冇圖...好難判斷明唔明顯

開機畫面像這樣,唔同角度光位會唔同,

以下是開機後,用"螢幕擷取"軟件擷取的全黑png圖及視像rmvb圖,現實情況較:上方深色、下方淺色

現實情況:明顯上方深色、下方淺色

現實情況:上方長邊-深黑色,下方長邊-深灰色

請問:以上情況是漏光還是可視角度差,THANK!!!
謝謝以上各位熱心提點!!!!!~^_^~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊