[操作疑難] notebook 改用macbook

notebook 改用macbook
想改用macbook,未用過, 問改用後是否同notebook一樣,包括Microsoft word, BT, watch movie.

macbook都可以裝雙系統...如果唔係用開mac機..
但你仲要經常用ms word呢d..就勸你唔好用mac機
最尾得個煩字..同個搞字

MacBook Pro/Air 可以用Bootcamp, Dual Boot Windows 或 Mac OS.  但更建議用Parallel Desktop, 直接在MacOS 中運行Windows OS.

我初初都有點不習慣, 如用其原生touch pad, 用手指直接手寫中文, 和做mouse right click等, 但好快適應了, 現在只覺得windows UI比人落後了不知多少年了, windows 8走向全面touch screen, 對一般desktop用家來說是大倒退, 很多原來功能不是無了, 便是不知所蹤, 因此我寧用MacBook, 直接call MS Office來用了. 一般上網工作用了Andriod tablet.

MacBook Pro/Air 可以用Bootcamp, Dual Boot Windows 或 Mac OS.  但更建議用Parallel Desktop, 直接在MacO ...
erickleung 發表於 2013-5-8 09:07

用手指直接手寫中文

咁轉左windows 呢個功能係咪冇左?

notebook 改用macbook
想改用macbook,未用過, 問改用後是否同notebook一樣,包括Microsoft word, BT, watch  ...
pierre 發表於 8-5-2013 04:01

有文章講...macbook下裝windows意外地穩定同優質....有冇師兄試過very good?? 如果ok我都想整部玩

p.s 目前macos對我使用上完全冇用, 而唔係話macos冇用

有文章講...macbook下裝windows意外地穩定同優質....有冇師兄試過very good?? 如果ok我都想整部玩

p.s  ...
惡魔城城主 發表於 2013-5-8 13:39

Workstation level既話其實用落差唔多..
Network Storage亦同Windows可以共容..
Web browser要用firefox可以照download同裝返..

Mac同Windows都係window-based既OS..係未試過mac雙mon運作係點...
想試用可以自己google VM開個MacOS做個evaluation(詳情唔方便講)

Workstation level既話其實用落差唔多..
Network Storage亦同Windows可以共容..
Web browser要用firefox ...
DraGoNxHK 發表於 8-5-2013 14:02

我有vm過裝過lion係win7度 不過只係試 冇點玩, 因為平時用同玩d都係pc野, 係macos度開個網頁之外, 之後我真係唔知可以做咩好.........始終唔習慣掛

雙mon....mac好似好多年前已經有左好耐, 果時d人係windows度玩懶係好新鮮= =

回復 4# 剋星 不會,我是用Parallel Desktop, mac OS/win OS共存下運作, 若是用Bootcamp, 只可能用其中一個OS.

但因為現在主要用tablet, 連開mac機的時間都了, 無論iOS或Android 都有上百種輸入法, 已經不記得輸入中文是有難度的問題了!

我有vm過裝過lion係win7度 不過只係試 冇點玩, 因為平時用同玩d都係pc野, 係macos度開個網頁之外, 之後我 ...
惡魔城城主 發表於 2013-5-8 14:07

其實都係just experience下個UI點用姐..
唔知點解VM行mac好似特別consuming咁..
可能要emulate太多野比MacOS..

我下一部機都係想轉mac..
係未知mbpr定mba 13"

其實mac 都好快上手,不過word就真係要用windows版先好