[開箱] 馳為 LapBook 12.3 開箱

早前聽啲師兄介紹Hi13,覺得幾抵玩,入左手,用到而家,比如期穩定。
大佬又想買黎睇圖則,你地都知地盤有幾咁惡劣,未用到壞都已經體無完膚,所以讓左比佢。
之後又去左腦場行番轉,眼見馳為又出左部新野,唔覺有師兄介紹,所以既然套現番,咪做下勇仕,率先試下囉~
本身有諗過14.1,見啲師兄咁多提及,但現場睇實在膠左啲,呢部金屬好涼

眼見底部勁容易就可以加到m2 SSD,雖然投資埋落去,埋單要貴多$500,但反正張m2日後可以用番,貪得意又加埋
而且店員又唔介紹幫我過埋個系統落去

番到去無聊,試下本身個eMMC有幾快,結果覺得自己加多張m2 SSD好應該

屏幕方面,個人覺得磨砂面真係幾舒服,$2999 行2K,都真係冇咩選擇
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

底部有個位加 m2 ssd 又幾好喎

回復 3 #addax

相比起14.1,確係直接太多

via HKEPC Reader for Android

買左咁多日,終於有人出評測,大家可以自己睇
https://m.eprice.com.hk/nb/talk/1143/25365/1/
但肯定嘅係,佢個Windows實係舊版,買完之後想升1703真係要慢慢等,仲要唔知升唔升到,同有冇錯誤,等大家試啦
我買嘅時候,因為加埋M.2 SSD,所以果間舖頭已經預先幫我預截埋1703版,慳番唔少功夫
平日大家買Android機都會問Android幾,我覺得買Windows10嘅機都應該問Windows10幾,免得買完仲要受罪

https://m.eprice.com.hk/nb/talk/1143/25365/1/
但肯定嘅係 ...
LI-0804 發表於 2017-7-6 21:15

小弟無知一問,Windows舊版同新板分別大唔大?
同 desktop 有沒大分別?
THANKS!

回復 5 #ballballgun

每個新版都會因為舊版嘅缺陷而作出改善,同時都會產生新嘅問題
但遲早都要被強制升級,不如趕脆係最新版算
一般舊版升級經常都會失敗,唔失敗都有排,更何況規格唔高嘅機台。
到升唔到諗住clean install,又怕driver唔齊,特別呢啲內地機

只要唔係淘寶貨,個系統同Desktop果啲都係相同,最緊要買之前問埋係咪多國語言版,因為行貨都會有啲單一語言版。

但肯定嘅係 ...
LI-0804 發表於 2017-7-6 21:15

其實升win 10 ver.1703好簡單, 都唔會咩受罪.   
Win 10成日出update同新版, 遲早都要自己搞.

其實升win 10 ver.1703好簡單, 都唔會咩受罪.   
Win 10成日出update同新版, 遲早都要自己搞. ...
kbg 發表於 2017-7-7 08:50

入到bios就有得搞

入到bios就有得搞
131213 發表於 2017-7-7 10:23

我直接update, 無clean install, 唔使入bios搞.
我幾部機有新有舊,  update咗都無問題.

CHING你係加隻M2做SYSTEM,原本隻EMMC變左做STORAGE ??