[操作疑難] [Fixed] acer notebook keyboard壞

平時用開extend既keyboard打字
系呢排用反notebook個keyboard
前幾日起身無啦啦個keyboard就壞左
系Q,W,A,Z,X呢d偏左制全部禁5到
打去acer客服話檢查費都要$800
有冇ching試過呢個情況?有冇解決方法?
最衰過西個保養

外接keyboard/換機/淘寶買keyboard自己換

平時用開extend既keyboard打字
系呢排用反notebook個keyboard
前幾日起身無啦啦個keyboard就壞左
系Q ...
justinjoseph 發表於 2017-7-11 13:34

用緊ACER 5830TG, 2年前已壞KB, 香港問過維修店原裝要約8舊,
數月前淘寶買塊約60人仔自己換~而家覺得超爽(壞左2年後悔當初點解唔自己早D換)
最緊要你有能力拆到你部電腦及組裝返便可~

回復 3 #paulmanpauul

好似令我有d希望
系只換keyboard就搞掂?

由電塔發出

如果淨係QWEA個邊唔得,有機會係排線鬆左。
睇下你最近有冇趺過OR拆過機,我以前拆完機都試過,
重新插過KEYBOARD排線就OK。
不過拆唔拆就好睇你自己,就算換KEYBOARD 都係。
好左ACER機都出名易拆,正常都可以搵到拆機片

回復 paulmanpauul

好似令我有d希望  
系只換keyboard就搞掂?

由電塔發出
justinjoseph 發表於 2017-7-12 22:29

我果時係~係淘寶淘個換左就OK~不過拆時小心排線~
我果時本左用幾十蚊搏一搏~結果掂過碌蔗
https://world.taobao.com/search/ ... 5-PR517-PR854-PR895

回復 6 #paulmanpauul

Thanks for your experience
再體下點先
因為之前幫iPhone換電整壞過野

via HKEPC Reader for Android

專業維修嗰啲應該三四百就有交易

via HKEPC Reader for Android

Diy換,淘寶買料,Google/YouTube 揾拆keyboard 嘅方法,一般都喺鬆羅絲解film cable,易到無朋友

回復 5 #過街老鼠

Fixed
原來真係排線鬆左   
又開心開心使用
thx 師兄

由電塔發出