請問應該買 Macbook Pro 或 Window Laptop

如題

本人打算買一部Laptop係工作上使用, 已經無接觸Laptop接近十年, 希望各位師兄提供意見

主要用途係做accounting / auditing 工作, Excel, MYOB(會計軟件), AccPac(會計軟件), Outlook, 唔希望monitor 太小, 因為長期工作會好辛苦. 其次, 打算代替屋企就快壞的desktop, 所以唔希望速度太慢 (家中用途 BT, 睇戲, 上網, 只會玩LOL), 重量不重要因為不會長期移動它. 預算 HK$ 10,000 ~ 25,000. 最緊要值得. 希望至少使用到 4年 或以上.

從來沒有使用過Macbook Pro, 會考慮的原因是朋友推介, 聲稱一年唔關機都唔會慢/死機, 品質好?

至於Window Laptop, 有考慮:
Asus Vivobook Pro 15: 睇過 UNWIXXHK 介紹, 超值抵玩, 代替desktop卓卓有餘(?)
Zenbook Pro: 朋友推介, 如其買Vivobook Pro 不如買 Zenbook, 無解釋, 所以唔知好唔好.
ThinkPad X1 Carbon (5th): ThinkPad 牌子老, 品質高, 可惜monitor 真心細.

多謝各位看到最後, 請幫幫提供意見.

ThinkPad X1 Carbon (5th) 14" mon 都話細?

如題

ThinkPad X1 Carbon (5th): ThinkPad 牌子老, 品質高, 可惜monitor 真心細.Starbuck 發表於 2017-7-13 21:52

MBP 好處係 16:10,看excel 野正好多,不過要另買Windows(如你己有盒裝win7可以裝落虛擬機)。

穩定性係講緊OSX下,但你啲軟件基本係Windows,以你啲軟件,裝虛擬機應該無問題,但最好 16GB/512GB。

MBPR15 512GB 可滿足閣下要求
Thinkpad 所謂商務旗艦,品質高係以前的事,而家

如題

本人打算買一部Laptop係工作上使用, 已經無接觸Laptop接近十年, 希望各位師兄提供意見

主要用途係做 ...
Starbuck 發表於 2017-7-13 21:52

會唔會考慮 Dell XPS 15?

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

回覆 4# hihihi123hk
剛剛睇完Dell XPS 15 真係唔錯啵, 但係我有兩個考量, 1. 2016頭年出既, 是否已經過時? 2. 5年前, 我以前用過Dell desktop, 它係行頭中走平價路線, 一分錢一分貨, Laptop 用料會否一般?

回覆 3# evec
MBP 其實我都鍾意, 因為他風評唔錯, 可惜在OSX下我的而需求, 它只能做到上網, 睇戲... 如果要裝 visual engine 上window, 我又感覺唔方便, 買MBP 用window 好麻煩, 何不直接用Window Laptop. 此外, MBP 行window 效果都好穩定?(抱歉, 本人MBP零智識)

window先天缺陷要硬件搭夠 MBP既硬體行OSX就好夠 行window就點都差d

如果長時間用,留意玻璃面都係一個考慮因素

主要用途係做accounting / auditing 工作, Excel, MYOB(會計軟件), AccPac(會計軟件)

有MAC 版咩?
根本只可以揀番 windows laptop or MBP bootcamp 行windows

主要用途係做accounting / auditing 工作, Excel, MYOB(會計軟件), AccPac(會計軟件)

有MAC 版咩?  
根 ...
hellfighter 發表於 2017-7-14 13:50

boot camp 用黎攪下笑就得

function key ,keyboard 唔對位 專業account。唔會用囉

MBP 好處係 16:10,看excel 野正好多,不過要另買Windows(如你己有盒裝win7可以裝落虛擬機)。

穩定性係 ...
evec 發表於 2017-7-13 22:14

銀包許可下呢個建議絕對好... 問題睇樓主比得幾錢.