[配件] notebook 自行配電池服務?

想問一下各位唔知有冇 自己去買 18650 電池比一些店
再比埋自己本身已經老化左既NOTEBOOK電池, 保留返D 晶片等等
自己買D三洋電池比佢再釘過?
因為買出面既電OR 淘寶唔知佢會比咩電你, 發熱同爆就好煩.....
同埋又唔知佢會唔會D換又係就死既18650電比你
簡單D講姐係ONLY 換18650 電芯服務

又有冇師兄推介?  華強北? 謝謝

回復 1 #fai3600

新高登上樓梯後左邊有間M字頭,好似有你要嘅服務

via HKEPC Reader for Android

十年前既notebook應該換到 近幾年好多細機唔係用18650

換到 都有2樣玩法 有晶片 換左都會keep住提你電池有問題

換左電晶片唔攪未必充或放到電 (lenovo hp 富士)

仲有window 個part ...太多

回復 fai3600

新高登上樓梯後左邊有間M字頭,好似有你要嘅服務

via HKEPC Reader for Android ...
LI-0804 發表於 2017-7-15 10:12

唔該哂師兄~
咁佢係幫你做換埋定可以比埋指定18650電池佢換?

十年前既notebook應該換到 近幾年好多細機唔係用18650

換到 都有2樣玩法 有晶片 換左都會keep住提你電池 ...
jazz2014 發表於 2017-7-15 11:01

咁又又唔知有呢個問題添~~
我個部都係舊款機~自已換左cpu 同ssd 加左ram, 所以都可以夠快一般用了~
所以至想電都換埋~ 咁就正了~

咁又又唔知有呢個問題添~~
我個部都係舊款機~自已換左cpu 同ssd 加左ram, 所以都可以夠快一般用了~
所以 ...
fai3600 發表於 2017-7-19 15:43

反而用18650砌舊大尿袋當叉機 DCIN 部notebook仲易。

反而用18650砌舊大尿袋當叉機 DCIN 部notebook仲易。
mcdull 發表於 2017-7-19 15:59

efficiency超差

mcdull 發表於 2017-7-19 15:59

姐係e+可以用尿袋充到電的平板如果用尿袋充會好機?
因為尿袋電壓起伏大?

efficiency超差
KinChungE 發表於 2017-7-19 16:01

efficiency超差 = 代表轉換得少? 定直到頭傷機?

efficiency超差 = 代表轉換得少? 定直到頭傷機?
fai3600 發表於 2017-7-19 18:09

佢意思係要再轉換電壓。但我覺得你唔插舊內置電唔會太差.