[配件] Laptop 問題

各ching~
小弟想搵部laptop 返學用咁
但而家諗唔到買咩laptop ,再加上有幾個疑問,謝ching 解答

而家用laptop打大GAME一定係用HQ系CPU

但如果我平時係攞黎上網,寫CODING+WEBSITE ,做UNITY , 打機唔係打大GAME例如以低質
玩LOL, OVERWATCH(唔多過1個鐘)  , 唔太用graphic 嘅steam game

以上的需求8代U系 CPU+ 獨顯 能否勝任?還是仍然要HQ系+獨顯會較好?(ie:i7-7700HQ + GTX1050)

然後再想問asus 的GL553(i5-7300HQ + GTX1050)(黃金看到) 是否已經足夠? ching有沒有其他的機種可以介紹? 筆直~8500

謝謝ching解答

15.6 hq一定食電,機重,電力夠上網2-3個鐘左右

ideapad 720s 14 8250u+mx150+55w電池 $7600

夠玩lol ovrwatch,電力上網夠5-6個鐘

我都知機重,但如果u系cpu頂唔順我以上做嘅野,尤其做unity 3d 同打機散熱會唔好嘅話,機重都要硬食

我都知機重,但如果u系cpu頂唔順我以上做嘅野,尤其做unity 3d 同打機散熱會唔好嘅話,機重都要硬食 ...
icelemontea 發表於 2018-1-23 20:52

如想用HQ cpu可考慮隔離po個部GS63 7RD stealth, 有ching買左$8480, 可考慮加錢加到16GB ram, 咁就夠晒用

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

我都知個位ching 嘅都唔錯. 但係我想知嘅係u系cpu 做唔到做以上嘅野,如果做到兼係散熱方面唔錯嘅話,可以唔洗用hq同唔洗咁厚機

我都知個位ching 嘅都唔錯. 但係我想知嘅係u系cpu 做唔到做以上嘅野,如果做到兼係散熱方面唔錯嘅話,可以唔 ...
icelemontea 發表於 2018-1-24 15:42

1. MX150 Overwatch high settings 1080p 可以有avg 60fps, CSGO LOL就更加唔洗講,Max settings 1080p 60fps 應該無難度

2. 8代u系cpu 轉左4Core 8threads, 同7代hq Cpu 效能比有80-90%,而耗電只係1/3. 不過如果你想keep住高效,依然係hq cpu會好d, 因為8代u 系既Base clock 低, 如果部機本身散熱一般keep 唔到個turbo boost左既clock speed, 會有throttle既情況出現,效能自然會低d

3.隔離部GS63 其實係薄機黎,同埋1.8kg唔算重,如果搵到8480呢個價係抵買既

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

多謝ching 提醒
咁你覺得8代u系 4c8t 滿唔滿足到我需求?
通常係keep 幾個鐘打機個d 先需要keep 個turbo clock speed,
但我只係打1-2場,用低畫質,再配以programming + website + unity 3d 製作,有需要keep 住用hq 系?
因為我想等埋8代d 高配cpu 出黎先再決定,但唔知幾時出

多謝ching 提醒
通常係keep 幾個鐘打機個d 先需要keep 個turbo cl ...
icelemontea 發表於 2018-1-24 22:54

U系既max turbo boost隨時得幾分鐘
足唔足夠因人而異

多謝ching 提醒
通常係keep 幾個鐘打機個d 先需要keep 個turbo cl ...
icelemontea 發表於 2018-1-24 22:54

新版HQ隨時要等到第2,3季先出

8250u base frequency太低, 日常應用買hq 會好d ,如果3d 應用建議i7hq +16gb ram +ssd , 顯卡係其次, 除非你要求慳電同平d就買8系cpu

notebook 顯卡效能 1050>mx150>mx130=940mx
會玩要求高少少既game mx150會好d

via HKEPC Reader for Android