[開箱] GS73 試下 MSI 有幾強

20K budget 買機,行晒成個深水步, 最後簡左呢部

記得行過MSI, 個Sales 係咁話呢部 薄得黎,散熱最好,最後就簡左佢。

同價位有 Razer Blade , 但20K 行得1060,1070就over budget,.

華碩都有部GL702, 都係1070, 但得兩條導管散熱,唔係幾靠得著。

佢真係幾薄,外型造工,都比 華碩好D。

除左薄,MSI 個官網都話佢自己有好多打機功能, 又120hz mon, 又 killer lan, 又有靚聲卡,又steelseries keyboard,唔試過都未知係未真功夫,

就咁睇佢有3個風扇幫佢散熱,最衰拆開佢會整爛個保養貼紙,如果唔係可以開入面黎睇下,唔知會唔會有mac 機咁靚仔。

點解講咁多散熱,之前果部Acer 行GTX870呢,一剪片,部機就㷫熻熻 ,用落都驚驚地。

今次張Display 係 MAX-Q,先做到咁薄,但跑落 PUBG, 都算順暢,呢度唔特登影喇,上youtube有得睇

最後都冇加入 Republic ,暫時 feel 都幾好, 麻煩 師兄唔好話我知20k 買倒 好過 gs73 既機,唔係我會後悔。

記得行過MSI, 個Sales 係咁話呢部 薄得黎,散熱最好,最後就簡左佢。
^^^^^^^

sales 講野真係......
客觀說話:薄得黎,散熱應付到

利申用緊gs63vr

回覆 3# rfdingo

你果部 行咩卡??

呢部可以開盡個風扇,唔驚掛

熱管多=散熱好
MSI宣傳真心到位

回覆  rfdingo

你果部 行咩卡??

呢部可以開盡個風扇,唔驚掛
tommy0605 發表於 2018-1-31 21:23

整體其實合格既
係我覺得個底蓋太封閉

回覆 5# nelsonlee130

咁多總好過少既,起碼唔會係得1-2條係散熱好
VGA 都係多導管加風扇散熱 ,做得便攜就總有犧牲

回覆 7# tommy0605

熱管都有分size的唔係多就=好

事實咪GL702VS 2支壓得住全速版GTX1070
by 差唔多一年嘅GL502VS用家
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2355388

回覆  tommy0605

熱管都有分size的唔係多就=好

事實咪GL702VS 2支壓得住全速版GTX1070
by 差 ...
nelsonlee130 發表於 2018-1-31 21:45

兩條都好正常用係呢類機,問題係材料,cheap 機...壓1070好易中蕉...
不過我見今代好過9系,事實上1080full load都係80度壓住...   呢代個熱量做得好好無可否應
Max q更加唔洗講,控一控電... 效果更好....用得呢啲機 ...溫度個心理關口係80左右,接受就買...

兩條都好正常用係呢類機,問題係材料,cheap 機...壓1070好易中蕉...
不過我見今代好過9系,事實上1080fu ...
slim0080 發表於 2018-1-31 10:25 PM

今代都無乜所謂cheap機出現? 連最平嘅HP Omen都未至於過熱BSOD
NV主要受惠TSMC16nm, 1060MXM 用落P170EM OC都唔過70'C就知(都係2x heatpipe喎
同埋調頻...MAX-Q完全係pay more for less嘅極致 sustained load落返1GHz 樓下, 現晒型啦