想買Gaming Notebook

小弟出過高登睇過MSI GS63 /GS73 (1070)同ASUS GX501(1080)和RAZER blade pro 17"(1080)
4部中邊部好呢?
想聽聽大家睇法? 謝謝

小弟出過高登睇過MSI GS63 /GS73 (1070)同ASUS GX501(1080)和RAZER blade pro 17"(1080)
4部中邊部好 ...
skyball789 發表於 2018-2-8 18:44

gx501 散熱吊打gs
上amazon買慳成皮 , 出張新信用卡賺迎新+海外簽賬回贈慳多1千

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

即係四部中gx501最好?
thx

買得呢d 一定睇畫面同散熱,講畫面一定razer 。
msi 唔同批次用既mon 都唔同,好易中伏
asus 果部無lan 頭的
散熱Google下d 拆機片就睇到

via HKEPC Reader for Android

咁RAZER 電腦會唔會好易壞同散熱得唔得?
ASUS 散熱一定得, ASUS只係冇4K MON

咁RAZER 電腦會唔會好易壞同散熱得唔得?
ASUS 散熱一定得, ASUS只係冇4K MON
skyball789 發表於 2018-2-10 09:38

咁多部散熱黎講 ASUS 最新design 2風扇patpat 識升起
MSI 3風扇
Razer 反而最舊design

asus 果部無lan 頭 ...
Ray少 發表於 2018-2-9 23:51

MSI Low End 機 d Mon 真係要問清楚先買
或者去返高登專門店最清楚

asus 果部無lan 頭的
散熱Google下d 拆機片就睇到
Ray少 發表於 2018-2-9 11:51 PM

好睇樓主對畫面嘅preference
Razer用Sharp 17.3" 4K IGZO IPS解像度/色靚無可否認
但牙石用AUO FHD 120Hz AHVA 對打機流暢度都有一定幫助 & sRGB >90%
散熱就唔係拆機片數下熱管就睇得出嘅
最好搵實測比較下 CPU/GPU持續頻率&機面溫度

Razer

Asus

就咁睇兩部其實差唔多
不過牙石Max-Q Boost Clock輸個馬位
EPC都有師兄用牙石GX501 睇下釣唔釣到佢上水

咁多部散熱黎講 ASUS 最新design 2風扇patpat 識升起
MSI 3風扇
Razer 反而最舊design ...
andywong258 發表於 2018-2-12 12:21 PM

最新design 2風扇patpat 識升起<比較想知吸唔吸塵
MSI 3風扇<Gimmick黎者1070 都要Max-Q先壓得住

借問大大,上網多,間唔中每日打1-2小時game,用中-低畫質, msi嘅 gs63 7rd stealth 行i7-7700hq
同asus gl553 但用i5-7200hq ,邊部係表現同散熱上好d? 同埋耐久度長d? 睇唔同ching講msi 好易死呢樣死個樣,asus gl 散熱好過3風扇 嘅msi gs series