[開箱] HP Zbook Studio X360 G5 微開箱

由落單起等左足足一個月,終於收到呢部HP Zbook Studio X360 G5喇!

好地地用左三年Dell XPS15點解會轉會用HP呢?其實我都仲係好鍾意XPS,不過2018年版既XPS15 9570同我部2015年既9550外觀完全係一樣,硬件上又只係CPU/GPU唔同咗少少,XPS 9575就用咗完全唔同嘅設計,不過CPU就慢少少,貪新既我就俾呢部HP Zbook Studio X360吸引左我嘅注意。

呢部機同Dell既Precision系列同樣定位係Mobile Workstation,頂級型號可以用到Xeon E3 2186M,但我就選擇咗比較中階既i7 8750H,因為6核12線程比起用開既i7 6700HQ 4核8線程都算有明顯進步。另外呢部Zbook既GPU係Nvidia Quadro P1000,希望佢既穩定性可以比用Geforce GPU既電腦更好。

可以Flip mon,支援touch screen,可以用到能夠提供壓力感應既Stylus都係基本,而呢隻mon仲係號稱世上最光,提供600nits 亮度,擁有100% Adobe色域既UHD Screen,齋睇Datasheet已經令到我J到一地都係

擴充性方面,HP Zbook Studio X360 G5擁有兩個M.2接口,兩個DDR4插槽,我已經將佢打爆左做32GB Ram,WD Black NVMe SSD 512G再加個WD Blue SATA SSD 2TB。另外,佢仲有兩個USB 3.0,兩USB 3.1 Type-C(Thunderbolt 3/DisplayPort 1.3),HDMI 2.0,Headphone/Mic combo port,最重要係仲有一個支援UHS-II既SD Card reader,本來我曾經考慮過Asus既Zenbook Pro 15 UX580GE,但就因為呢部機只有一個Micro SD既Card Reader,所以到最後我都係揀返HP Zbook。

開箱到而家用左兩日,如果我話比舊嗰部電腦快咗唔少就肯定係廢話,日後再有關於呢部機既使用感受再同大家分享啦。

好大既外箱

打開底蓋,底板布局十分整潔,可以自行擴充既係兩個DDR4 Ram slot同兩個M.2 SSD slot(可以行NVMe或SATA)

金屬外殼,不過都係XPS感覺扎實d

打開佢可以見到支援windows hello既指紋感應器,keyboard上方係散熱系統入風位置,另外佢內置既B&O speaker system其實係由四個speaker組成,data sheet並沒有特別提及過

Zbook!

機身左側:兩個USB3.0,SIM slot,Kensington lock,散熱風口(出風),開關制

機身右側:電源插口(150w),兩個USB3.1 Type-C/Thunderbolt 3/DP 1.3,HDMI 2.0,散熱風口(出風),Headphone/mic jack,UHSII SD讀咭器

Mobile Workstation

支援100% Adobe RGB,亦都可以晌Dreamcolor控制台入面調整BT709,P3等色域設定

支援4096級壓力既Wacom AES pen

Flip影院模式

Hardware summary

部機個外型幾ok喎

部機個外型幾ok喎
rfdingo 發表於 2018-9-11 15:19

我覺得機身空間仲有得偷細多少少,同XPS15比仲係深左3CM左右,如果可以細部多1-2CM就perfect!

師兄買咗幾錢

我想問下 keyboard 手感邊部好打 d ?

via HKEPC Reader for Android

我想問下 keyboard 手感邊部好打 d ?

via HKEPC Reader for Android
Comeon 發表於 2018-9-11 23:08

用慣左xps,暫時都係鍾意xps
不過zbook既按鍵間隔其實係闊少少,應該好咁d
另外xps既C殼(keyboard面)用左碳纖料,zbook果隻雖然應該係金屬,但感覺好膠,呢點我覺得xps優勝
兩部機我覺得都各有長短,如果想有兩個M.2,行quadro display,同埋可以當tablet就一定係zbook
如果唔係xps9570/9575我覺得都好夠用

Ching 呢部係FHD OR 4K With Wacom ?

用慣左xps,暫時都係鍾意xps
不過zbook既按鍵間隔其實係闊少少,應該好咁d
另外xps既C殼(keyboard面)用左 ...
ahshing 發表於 2018-9-12 00:16

有冇機會做下散熱測試,XPS散熱我唔太滿意。

Ching 呢部係FHD OR 4K With Wacom ?
PMLung 發表於 2018-9-12 10:21

4K Dreamcolor + Wacom

4K Dreamcolor + Wacom
ahshing 發表於 2018-9-12 11:02

Thanks
因爲Ownership 個部係FHD。
ahshing CHING 呢部係邊海購? How much?