好底買!

不能同意更多
sandalshk 發表於 2018-11-29 10:13

我覺得班代理遲早玩死自己,成個hk 3c市場一獲熟
以前(講緊七八年前)仲見大6人來HK買手提電腦,相機等等,兩三年前大6人仲來買iphone
宜家,X東,X貓做活動3c產品基本上都平過HK,雙11 水果仲平過HK幾百蚊,其他手機電腦唔洗講,而且人地交足19%增值稅
也就是說,HK代理賺的:19%增值稅+差價+大6電商賺果筆, 傻的嗎!

我覺得班代理遲早玩死自己,成個hk 3c市場一獲熟
以前(講緊七八年前)仲見大6人來HK買手提電腦,相機等等 ...
core2duo 發表於 2018-11-29 18:59

大陸仲可以足不出戶落單等送貨,除左有問題包換,仲有保鮮期可以退貨+退錢。

香港班代理?
要自己搬過去維修中心
不過人地連維修都唔想幫你做囉!
仲想退貨退錢?

呢班代理跟唔到網絡世界就等住執笠

Keyboard 回彈感都正

呢班代理跟唔到網絡世界就等住執笠
phone1688 發表於 2018-11-29 20:03

賺開錢無理由唔賺
越少人買
佢味再加價囉
始終都有班土豪覺得買行貨先有保先有信心既

Asus隻PG27UQ 香港賣三皮野都仲有人買就係例子啦.....

其實代理賣得貴都係無可厚非,香港租金世界第一
要租寫字樓,要有維修部,要有陳列室
又要請職員,sales服侍你地,
唔賣貴d點養得起間公司
尢其是連我呢種網上買平機都肯做保養,我覺得華碩算好好了
維修部職員都冇話因為唔係行機就黑口面,仲好好服務
萬一代理真係執笠,以後自己寄部機去台灣修理,CS飛線去新加坡要用英文溝通,我諗大家都唔想

又要請職員,sales服 ...
bapex 發表於 2018-11-29 23:21

可以大6保,親測有效,由於本人元朗,拿上福田口岸寄出去食個飯翻hk,仲快過出市區。
其實主要係HK市場細。大6(e.g.大城市)大商場租個體驗中心,比hk好多地段仲貴得多,只不過市場太大攤分翻就冇野。

又要請職員,sales服 ...
bapex 發表於 2018-11-29 23:21

點解要幫人交租先

講真部notebook日後想用得耐既,CPU、硬碟、Ram都一定要改大,我寧願一開波訂果時改埋好過,以前Dell重有得咁自訂配搭我都用過2部,反而第三部已經無得咁去揀,跟住唔覺唔覺都用左7年,換曬drive除左個風扇嘈同買舊電唔得之外其他正正常常,今次睇black friday整部 Zephyrus M改機 加Ram, SSD 256加到1T,SSHD 1T轉 2T,連運費都重可以平過兼好過香港行貨個貴價版配置,講真租金貴焗住標價貴,咁搞法對代理黎講都係難搞。