目標係一個上cloud access virtual desktop既platform,對大企業係好有吸引力,平同減少資料外流。

2018 年三星不再分PRO和PLUS
都是PLUS v2,當中細分了M3和Celeron不同版本
其實有必要將Chromebook 強灌W ...
PHIL 發表於 2018-12-31 00:08

有必要win, 但不用強灌, Google自己已經攪緊個Dual boot, 等下好快有

https://www.aboutchromebooks.com ... al-boot-chromebook/

到時一機三OS爽棍

32G 裝一個OS都爆啦,仲想裝3個,四千買呢的真浪費~

32G 裝一個OS都爆啦,仲想裝3個,四千買呢的真浪費~
abcjerry 發表於 2018-12-31 10:56

如果你用WINDOWS標準當然唔會夠用
我裝哂APPS 空間一半都未用到,文件檔案就放在Google Drive、NAS和SD CARD內
用這台就無諗過裝什麼WINDOWS,甚至就這樣脫離WINDOWS 的陰影

起馬我覺得抵用過Galaxy Tab和快過同價位的Windows Tablet

仲有這台是3450元,不用4000元

喱部要 3000~4000 又行唔到 windows 我覺得唔值

如果要用Windows就唔會買呢部, 買得呢部機就係唔想用Windows...

喱部要 3000~4000 又行唔到 windows 我覺得唔值
mlyu 發表於 2018-12-31 15:45

其實就係睇你用Windows 係做什麼
一般文書處理、網上銀行、多媒體播放、輕量遊戲都滿足到
相對沒有Windows 帶來的麻煩(病毒/BUGS)和長時間不用插電的省電使用

我反而諗唔到點解仲要堅持用Windows 落去
Windows 程式到現在我都已經沒有什麼去裝
相反我電話的APPS就可以相同地在Chromebook 內使用

我係用電腦去解決問題,不是電腦內自已產生問題由我去解決

相對沒有Window ...
PHIL 發表於 2018-12-31 16:28

問題係如果行晒 apps/web base, 好似好貴咁

無得比你SIDE LOAD APP是為安全的考量
加上這個其實開咗開發者模式之後都會比你裝APK
如果普通用家自行裝 ...
PHIL 發表於 2018-12-31 00:04

幾時都係自己責任, 手機都係咁裝, 就算play store 有毒, google 會負什麼責任?
開發者模式, 每次開機都要你按某個制進入, 一按錯, 成個chrome 同你reset 左佢.

當嘜功能都比唔到你, 緊係唔無問題.

一部用X86轉番ARM咁行, 點會行得好, 電力速度點都比唔上用番ARM行番ANDROID.

相對沒有Window ...
PHIL 發表於 2018-12-31 16:28

唔係隻隻APP都RUN到架, 只係大部份咋.

當然, 唔行win裝crouton+Libreoffice雙修都夠玩, 但唔夠win爽