我岩岩轉會用pixelbook for 商業用
黎緊都會迫自己公司所有人用Chromebook (唔計designer)
我慢慢都習慣所 ...
qgkgk030088 發表於 2019-1-2 20:45

真係有windows virtual desktop 要用咪租cloud base VDI

via HKEPC Reader for Android

其實就係睇你用Windows 係做什麼
一般文書處理、網上銀行、多媒體播放、輕量遊戲都滿足到
相對沒有Window ...
PHIL 發表於 2018-12-31 16:28

其實而家好多windows 機都行到6個鐘以上...

已經賣晒冇貨,原本有計劃買,咁好賣?MAYBE 會返貨

好似有D唔同,呢部代號係咩?有冇詳情網頁介紹?

買黎裝 WIN?講笑吧,剩 WIN10 UPDATE 都玩死你,WIN 7 可能冇 DRIVER,詳情另一區有討論到

回覆 33# chue

XE521QAB-K01HK

上去price.com.hk 看看他們還有沒有貨吧
其實都明白Chromebook 在香港一點也不容易生存,真是有機會不返貨...
但真心覺得好用過Android Tablet和比Windows小點煩惱
如果沒有的話,其實都仲有亞馬遜...

外國的測評
https://www.androidcentral.com/samsung-chromebook-plus-v2-review

回覆 32# kwanwuhk

簡單來說我就是要一台Windows Replacement
Windows 吹都識飛我也不是太想再用

回復 PHIL

買咗Acer Chromebook 15 ,新蛋特價中

nivlacckw 發表於 2019-1-2 14:04

請問師兄收到未?  好唔好用?  我都考慮緊。 現在有部samsung chromebook plus(1代)。想買部大mon看netflix/上網用。  新蛋個價好吸引。

想問下有冇chromebook 用家装到"淘寶"app and login 倒?用咩ver taobao apk?
*我用acer r11 chromebook download左最新版淘寶app,裝倒但login唔到,個app搜尋、睇野果d冇問題,係login唔到!
话時話,超奇,playstore 有支付寶、天貓可安裝,但偏偏淘寶、京東果d話唔兼容唔比裝,要用開發者模式自己下載,真麻煩!

回復 37 #hyperbola

仲要等幾日

回復 37 #hyperbola

今日收到貨,第一次用chromebook感覺唔錯。keyboard layout唔方便remote desktop 之外完全收貨