[開箱] [FW - Facebook Group] Thinkpad A285 開箱

Source : https://www.facebook.com/groups/AMD.HKFAN/
已得post 主 同意轉載

- 1.1kg 幾輕
- 唔好提/問個垃圾 TN LCD .....
- 跟機係 Windows 10 1803 , 唔係最新1809
128GB 版本係跟隻 Samsung M2 2280 SSD (SATA only)

- 拆殼唔難, 例牌 Thinkpad 設計
- 只有 WWAN / m2 (2280) 可以換, 位真心唔多但係其實可以加個slot 比人換 RAM ......唉

- Ryzen PRO 5 2500 用落反應快過我部 Desktop (Core i7-4790) ......

- Windows 10 Pro
機價 Total $7,000 左右

已包
- 三年保 upgrade
- USB Type C Travel hub (USB 3 + HDMI + LAN + VGA Hub in 1 )

- $1 Wireless Laser Mouse
- $100 LAN Port Cable ( 呢個其實可以唔買...如果你有上面)

Mouse 唔係 $1 既話建議你自己出去買隻 Microsoft / Logitech Wireless mouse .... 呢隻要 兩粒 AAA 電

依家好似重平左兩舊水
無得加RAM 比較可惜 (未計 Lenovo HK 根本無customize 比人加RAM 到16GB )
同埋最大問題係個垃圾 1366x768 Panel

附個 P1 500GB M2 SSD 跑分
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

而家D THINKPAD , 自己改SSD / 加RAM (原廠PART 仲KEEP 著) , 都仲係唔會影響保養?

回覆 2# dickxdv

點會呢

Source :
已得post 主 同意轉載

依家好似重平左兩舊水
無得加RAM 比較可惜 (未計 Lenovo HK 根本 ...
dom 發表於 2019-2-9 15:06

性能好嗎?

下年聽講會無左12.5吋mon, 直接變X390

TN panel, bye lol

而家D THINKPAD , 自己改SSD / 加RAM (原廠PART 仲KEEP 著) , 都仲係唔會影響保養?
dickxdv 發表於 9-2-2019 10:43 PM

無問題呀, 係你自己換入去個D 唔包保養之嘛

性能好嗎?

下年聽講會無左12.5吋mon, 直接變X390
h0324879 發表於 9-2-2019 11:37 PM

好似話會變 Thinkpad X395
重點係踢走 1366x768垃圾 TN

TN panel, bye lol
god_snowman 發表於 10-2-2019 05:32 PM

好老實 2019 年重1366x768 真係好嬲.......Lenovo 真係.......
15年前既垃圾野好心咪拿去配現代機啦
部機重要唔係無得配 Full HD Mon , 日本Lenovo/美國Lenovo Default 跟 Full HD LCD
係香港無得自訂硬塞 垃圾陳年 720 TN panel 比你

依家新手機都講緊 2K / 4K  mon , 2018年重 1366x768 垃圾解像度
幾年前既 小米平板 1 / Moto X 個 mon 重靚過佢
抵D OEM 廠賣唔出 Notebook

因為佢仲要賣X280

其實好多品牌的nb 都仍然有1366x768,

細mon (相對)+ fhd, 唔係個個需要
問題係香港lenovo 點解得HD TN mon