見近日 Notebook 減價, 想買notebook

各位師兄
見近日 Notebook 減價, 想買notebook $5000 文書,睇戲和玩下模擬器
其實之前想買豐子機+M2.SSD,但個sale話拆機會冇左3年保養~

不過sale哥哥sale我lenovo 330s, acer (有一部差不多價,但兩年保),
跟住 surface pro5-m3

1) 想問師兄, 想問邊個牌子好 lenovo, asus, fijisu, acer 好d, 冇咁易壞?
2) 另外這些機,support M2 ssd, 自已換是不是會冇保?

Thanks~

1.
Thinkpad 好耐用.....耐用到唔換機都唔得...
以前覺得電腦耐用就得,唔易壞...
但是電腦野都會被淘汰,買咗萬幾蚊電腦,年年貶值....
牌子方面,無所謂,但要睇型號評測
A. 電腦鍵盤好唔好打?
B. 屏幕是否Full HD?
C. CPU 是否快?
D. RAM 可唔可以加?(部分機 焊死RAM,無得加)
E. HDD or SSD 位是否可改?
F. 真文書定會打機?

2.
每間牌子保養唔同,最好打電話問原廠!

3.
同埋你問levono 330s最好寫埋咩配置 i3!? I5!? AMD! ?

謝謝師兄

我昨日係黃金見到  lenovo prmote lenovo IP330S-15
CPU: i5-8250
Display: 15.6IPS
RAM: DDR 4G
harddisk: 1TB+16G SSD
price: $43xx

其實 我最希望
i5-8250/ AMD Rysen + 8G Ram + M2.SSD + IPS Display,
不過除了豐子機,好多過5k~

哈,Lenovo跟我朋友的使用感完全相反,她有2~3部Lenovo,全都有各大
小問題,問題在原廠全都不認賬,其中一款說是原廠Forum上很多人相同
Screen死法保養內仍是報差不多一部新的維修費

個人覺得Acer比較好看,比Msi色盲地紅色好太多

https://imgur.com/a/T4nO9yj

我部thinkpad x230 2012年買,到現在6年,上年年頭比我裝server 7x24長開,已經開咗成年,仍然有心有力。

我部thinkpad x230 2012年買,到現在6年,上年年頭比我裝server 7x24長開,已經開咗成年,仍然有心有力。 ...
wtchung1 發表於 2019-2-25 16:36

以前既 thinkpad 好come 用。
X230 後既都差左好多。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

謝謝師兄

我昨日係黃金見到  lenovo prmote lenovo IP330S-15
CPU: i5-8250
Display: 15.6IPS
RAM: DDR 4G ...
ak167 發表於 2019-2-25 15:43

呢部得4gb ram 點用

講品牌, 三星出啲notebook 口碑幾好, 就算小米新牌子我都覺得比以往啲舊電腦品牌好.

講品牌, 三星出啲notebook 口碑幾好, 就算小米新牌子我都覺得比以往啲舊電腦品牌好. ...
WHITERICE 發表於 2019-2-25 18:50

第一次聽三X laptop口碑好....

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

第一次聽三X laptop口碑好....

ernestjai 發表於 2019-2-25 19:13

美國電腦維修公司 Rescurecom 發表了「2018電腦可靠度調查報告」
https://unwire.hk/2018/03/24/computerrepair/notebook/