部X1 carbon 入水著唔到機,過左兩個月保養期內攞咗去聯想睇,quote五六千,攞去深圳賽格,結果。。

話只係個screen 壞咗,接外置mon 冇問題,因為年前攞去嘅,當時話個mon如果預訂 ¥583, 但攞唔切貨,叫我攞返去。我話年後先去攞。年後msg 佢話確定換mon,我三四日過後上去攞返得唔得,佢話得。

雖然個價錢好吸引,但始終覺得會唔會太平。所以已經cap 定部機嘅specs , 編號到時入BIOS對,睇吓有冇咩蠱惑嘢。

去到check完機俾錢。完全冇問題,連windows , 機內所有野都喺返到。。

問題:
1)我自已試機時確係無任何燈著,部機亦冇任何著機嘅跡象,包括溫度,聲音,風。

2)點解香港聯想都試唔到?佢哋話要換好多野,包括底板,keyboard,mon

3)點解深圳可以做到咁平?全新mon(面頭仲黐住保護膠,加手工只係 580 人仔?

via HKEPC Reader for Android

咁天真。 佢要你成部換

會唔會係用抽濕機對住一晚搞掂?

會唔會係用抽濕機對住一晚搞掂?
cal22cal 發表於 2019-2-28 08:25

部機之前擺咗個幾兩個月都未乾透?

部機之前擺咗個幾兩個月都未乾透?
mesi 發表於 2019-2-28 08:30

咁就真係非我所知喇

Point 2 : 你買過部 聯想又賺多部,維修人員又唔使做

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# mesi

有冇打散佢風乾?

大陸多非原廠整機 , 有競爭會做得好

香港 lenovo 算肯整機 , 其他代理好多都超高價等你唔整

notebook mon 其實不是咁貴 , 品牌價值 mark up 好多

原廠整機實貴 , 換 mon 二千幾 , 但因為是 gaming 級機 , 老細照整

回覆  mesi

有冇打散佢風乾?
tkt1307 發表於 2019-2-28 09:07

我無。但照計聯想應該拆過機,如果佢哋見到水漬,應該會風乾?或者佢哋真係想慳功夫+賺多啲

其實部機放咗喺聯想幾個星期都未攞返,後來先攞返。

深圳果度就我去到,佢哋拆咗部機,跟住我就喺外邊遊蕩等佢哋,最初話一小時會知道結果,後來 wechat 佢哋又話要耐啲,中間問過一兩次,都話要再等下,結果等咗三個幾鐘先話機無事,只係屏幕壞,我話我要走,年後先攞返。

放低機時,佢哋本來嘅修機收費係話:我哋修完如果唔使換零件就收三百五十。

我見部機都死成咁ok,相對聯想嘅收費三百幾真係唔係錢嚟。  點知最後換埋新mon 都只係收 583

因為 Lenovo 唔係整機, 係換件.