想請教,$2000左右買部二手筆電,文書機,上網睇戲

想請教下,去灣仔298度睇到有好幾部二手筆電,
見到好多$2000左右就有,就咁用做文書機同上網睇戲OK嗎?
spec 方面要留意D咩?
唔太熟悉,請指教,謝謝~~

For your information,淘左部panasonic,2代i7,15.6寸廣色域IPS全高清,8GB RAM + 256GB SSD,鎂合金機身,2000人仔。

去鋪頭買2手機,當然要試機,同埋問清楚保養以及細節,例如是否正版windows等等...

上網淘就選擇更多,但無得試機,有問題無得退。

2000,ipad最好

雜乜牌,壞左無仇報

via HKEPC Reader for Android

新高登見好多二手thinkpad,個D千鬆有,D細尺吋i5機可考慮下,只是電,若換新電不知怎樣。
但8代i5黄金$3000左右已買到其他牌子新機,除非要用細過14吋。

For your information,淘左部panasonic,2代i7,15.6寸廣色域IPS全高清,8GB RAM + 256GB SSD,鎂合金機身 ...
mryung2000 發表於 2019-3-6 10:33

我都有諗過淘,但真係有咩事就無仇報....。
咁等我記住你所教,去298果兩間睇下先..
多謝~

新高登見好多二手thinkpad,個D千鬆有,D細尺吋i5機可考慮下,只是電,若換新電不知怎樣。
但8代i5黄金$300 ...
Solo 發表於 2019-3-6 11:18

其實我而家用緊果部,就係thikpad X61,所以唔考慮細尺寸了.

2000,ipad最好

雜乜牌,壞左無仇報

via HKEPC Reader for Android
cronaldo 發表於 2019-3-6 10:40

都係想要返筆電,因為好多paper work

早排千幾淘咗部Thinkpad X250, so far so good

其實我而家用緊果部,就係thikpad X61,所以唔考慮細尺寸了.
IGO 發表於 2019-3-6 14:39

你明顯决定14吋或以上二手,個D是WYSIWYG,只是電量難估計。
到你價合要求就買,二手就算見到都未必知耐不耐用。

【攻摄 LAPTOP W13笔记本电脑超薄本女生大学生上网分期2018款全新正品超极本金属背光轻薄便携手提办公商务本】https://m.tb.cn/h.3DK5TXH?sm=0170f4 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥p6vTbEdcXen¥后到👉淘♂寳♀👈

文書玩得過。